dissabte, 11 de desembre del 2021

VIENE EL SEÑOR*

 Seguint el passatge de Lluc del diumenge passat, avui se’ns presenten les respostes de la gent a la predicació de Joan.

Una predicació que és una autèntica amenaça:

«Joan deia a la gent que anava a fer-se batejar per ell: Cria d'escurçons! Qui us ha ensenyat que us escapareu del judici que s'acosta? Doneu els fruits que demana la conversió, i no comenceu a dir-vos que teniu Abraham per pare; us asseguro que Déu pot fer sortir fills a Abraham fins i tot d'aquestes pedres. Ara la destral ja és ran de la soca dels arbres, i tot arbre que no dóna bon fruit és tallat i llençat al foc» (Lc 3,7-9) 

La gent, impressionada demanava: Així, doncs, què hem de fer? (Lc 3,10)

La resposta del Baptista és d’ordre moral: els parla de compartir els seus bens amb els necessitats: «Qui tingui dos vestits, que en doni un al qui no en té, i qui tingui menjar, que també el comparteixi». (Lc 3,11)

Joan també els diu que ell no és el messies: «Jo us batejo amb aigua, però ve el qui es més fort que jo, i jo no sóc digne ni de deslligar-li les corretges de les sandàlies: ell us batejarà amb l'Esperit Sant i amb foc» (Lc 3,16)

 

R E F L E X I Ó

«El qui ens ve és el Senyor» aquest és el missatge-resum de l’Advent» I  aquesta «vinguda» provoca dues reaccions: La que proclama Joan Baptista,, «l’últim profeta» que parla de justícia: «Canvieu de conducta si no voleu que la vostre vida acabi en desastre».

Jesús predica la Bona Notícia: no són les accions bones o dolentes, ni els Deu Manaments... Tampoc és que al final hi haurà un judici... Tot això, per Jesús, forma part del passat.

La Bona Notícia del Regne és una manera d’entendre l’ésser humà i entendre Déu. La Bona Notícia ens diu que Déu espera poder fer de l’ésser humà un «Fill en projecte», un peregrí --de vegades cec i tot sovint malalt--, que necessita ajuda per a realitzar el seu camí. Déu és aquesta ajuda: La Paraula de Déu serveix per a curar la ceguesa i el seu Esperit   ajuda a seguir endavant.

Aquesta Bona Notícia ens Allibera dels pesos intolerables que ens aclaparen:

- Ens allibera del temor a Déu.

- Ens allibera del temor al pecat.

- Ens allibera de la fascinació per les petites satisfaccions.

- Ens allibera del «problema del mal».

Aquesta és la Bona Notícia que predica Jesús, a través de: Paràboles, curacions i, sobre tot, amb la seva manera de ser i de viure, del seu comportament amb les persones, de relacionar-se amb el «Pare».

Lluc destaca en aquest fragment del seu evangeli, que els qui reben la predicació de Joan: «convertiu-vos», i la Bona Notícia de Jesús, són els mateixos. Són aquells que se senten necessitats  d’alliberament, que estan acorralats pels pecats... I no els savis, els sacerdots, els teòlegs, els rics, els reis, que no volen ser alliberats de res, perquè creuen tenir-ho tot amb el que tenen.

 

*.- Extracte (no sotmès a l’aprovació de l’autor) del comentari a l’evangeli (Lc 3, 10-18) escrit per: José Enrique Galarreta – Fe adulta.

Veure original: https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/392-lucas.

Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada