dissabte, 18 de desembre del 2021

JESÚS, OBRA DEL ESPÍRITU*

Lluc fa l’anunci del Messies, presentant un paral·lelisme entre Joan i Jesús. El Baptista, ja des del si de la mare, és presentat com el Profeta enviat per Déu per tal de «preparar el camí», el precursor que  presenta a Jesús com «el que ha de venir».

La clau per interpretar aquests textos ens la dona la menció expressa i repetida de «L’Esperit Sant». Aquí és Isabel la que, plena de l’Esperit, reconeix qui és aquella que la visita i qui és aquell que ja està en el si de Maria.

Per Lluc i Mateu, en els evangelis de la infància, Jesús és «fruit de l’Esperit», que actua, primer en Joan, com Precursor i  després en Jesús com Messies, i així es realitza l’Obra de Salvació de Déu. Amb els ulls de la carn només veiem dues dones embarassades, com més tard a Betlem només veurem un pobre nen nascut suara; en canvi amb els ulls de la fe, per la força de l’Esperit, reconeixem  en ell la presència del Déu Salvador.

 

R E F L E X I Ó

En l’últim Diumenge d’Advent, l’Església centra l’atenció, més que en les idees de «la vinguda del Senyor», en «El que ve». El que ve és Jesús, i Lluc l’anuncia a través de l’embaràs de María i del de la seva parenta Isabel, primera «missatgera» humana   del que va camí de néixer. Isabel proclama que el nen que encara està en el ventre de Maria, serà normal pels ulls humans, però pels ulls de la fe serà «El Senyor». Tal com ho anuncia Miquees a la primera lectura d’aquest diumenge, i també ho llegim en la segona als hebreus. Les paraules que Lluc posa en boca d’Isabel formen part, juntament amb les de l’àngel en l’Anunciació, de l’oració més bella que podem dedicar a María: «Ets beneïda entre totes les dones i és beneït el fruit de les teves entranyes!» (Lc 1,42.BCI). I les últimes paraules de l’escena són un resum extraordinari, un eix  essencial de la nostra fe:

«Feliç tu que has cregut: allò que el Senyor t'ha anunciat es complirà!» (Lc 1,45.BCI)

Aquestes paraules l’essència de Nadal i ens permeten preparar-nos adequadament. El temps de Nadal és apropiat perquè intensifiquem la nostra fe en Jesús, en Déu Salvador.

 

*.- Extracte (no sotmès a l’aprovació de l’autor) del comentari a l’evangeli (Lc 1,39-45) escrit per: José Enrique Galarreta – Fe adulta.

Veure original: https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/392-lucas.

Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada