dilluns, 13 de desembre del 2021

Reflexió d'Advent VIII

 Hi va haver un Advent que «va canviar el curs de la història» (Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell) És un fet que ni els més agnòstics poden negar.

El bisbe d’Hipona, Agustí, per acabar amb l’enfrontament entre els qui segueixen el Déu de Jesús, i els que fan l’opció pel déu del diner --que no és altre cosa que hedonisme egoista--. va reflexionar i escriure sobre la «Ciutat de Déu», que segons Verdaguer havia somniat David (Virolai).

En la ciutat de Déu (ciutat celestial) hi ha la veritat espiritual, que va revelar Jesús (=Regne de Déu), mentre que en la ciutat pagana, només hi ha decadència i pecat.

Agustí posa el dit a la nafra: els humans creats pel bé, tenim tendència a orientar-nos al mal; l’eterna dicotomia entre el bé i el mal.

El record de l’Advent ens posa altre vegada davant del misteri, de l’encarnació de Déu, que molts celebren senzillament com una tradició popular i altres com un fet transcendent; com una proposta d’esperança.

L’Advent ens duu a Nadal, i Nadal ens obra les portes d’una ciutat en la que «els humils són exaltats» i es valora «la petitesa» dels qui opten per ser servidors dels altres. Com diu Agustí: a la Ciutat de Déu «s’ascendeix baixant».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada