diumenge, 5 de desembre del 2021

¿UN ADVIENTO MÁS O UNA NUEVA OPORTUNIDAD?*

 En el tercer capítol del seu evangeli, Lluc presenta Jesús, que inicia la seva vida pública i és batejat per Joan.

Es tracta d’un fet històric, que es pot situar sobre l’any 28 de la nostra era, amb un marge d’error d’un any, més o menys.

Però més enllà de la cronologia, el que Lluc i els altres evangelistes, ens presenten és a Joan com el precursor, que anuncia l’arribada imminent del Salvador.

Joan, l’últim dels grans profetes, anuncia Jesús com el restaurador d’Israel, seguint el que havien anunciat altres profetes (Isaïes i Baruc entre d’altres).

A Joan, fill de Zacaries, «Déu li va comunicar la seva paraula» (Lc 3,2). És fill de sacerdot, però no és sacerdot. Viu en el desert; duu una vida austera, alimentant-se i vestint allò que dona el desert, que és ben poca cosa. Tenim, per tant, que la paraula de Déu no surt del Temple; La proclama el Precursor, que és un ningú, que viu al desert... Com ho farà aquell a qui anuncia: «Immediatament l'Esperit empenyé Jesús cap al desert» (Mc 1,12).

Joan Baptista fou Paraula pel seu temps: una Paraula amb accents durs com la dels profetes  alarmistes.  «Ara la destral ja és ran de la soca dels arbres, i tot arbre que no dóna bon fruit és tallat i llençat al foc». (Lc 3,9), penediu-vos per escapar del càstig imminent. Són paraules terribles que s’escoltava de manera diferent; la gent normal, els soldats, els publicans..., canviaven de vida, s’allunyaven del pecat. Però els «sacerdots i levites arribats des de Jerusalem per interrogar-lo. Li preguntaren: Qui ets, tu?» (Jn 1,19-20) per dir aquestes coses, si no ets el Messies ni tant sols un profeta... Ell va respondre: «Sóc la veu d'un que crida en el desert: Adreceu el camí del Senyor. Així ho va dir el profeta Isaïes» (Jn 1,23)

Amb Jesús passarà el mateix. « el qui és la Paraula [...] ha vingut a casa seva, i els seus no l'han acollit.» (Jn 1, 1-11)

L’argument principal de l’evangeli d’avui no és altre que fer palès que Jesús no va ser el Messies que imaginaven (o imaginem). Per això Joan, des de la presó, dubta, i envia els seus deixebles a preguntar-li: «¿Ets tu el qui ha de venir, o n'hem d'esperar un altre?» (Mt 11,3)

La Paraula de Jesús és discordant amb la de Joan. Aquest és un penitent auster, que amenaça, mentre que a Jesús li agrada seure a la taula, i anunciar Bones Notícies. El Déu que té preparada la destral, no s’assembla amb el pare del fill pròdig.

Però alguna cosa tenen en comú: les dues Paraules seran acceptades o rebutjades pels mateixos. I, sens dubta, per la mateixa raó. Perquè la Paraula sempre és llum, però il·lumina més des de la foscor (d’aquells que esperen el Messies autèntic), que des de la llum  (dels que ja tenen un messies imaginat).

*.- Extracte (no sotmès a l’aprovació de l’autor) del comentari a l’evangeli (Lc 3, 1-6) escrit per: José Enrique Galarreta – Fe adulta.

Veure original: https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/392-lucas.html

Selecció i redacció: Salvador Sol

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada