dimecres, 1 de desembre del 2021

Reflexions d'Advent IV

 Joan Baptista és un personatge clau de l’Advent. Ell fa present a aquell que esperem: «Mireu l’anyell de Déu, el qui treu el pecat del món!» (Jn 1,29)

La paraula anyell és molt important pel poble d’Israel. En les Escriptures hi ha 94 coincidències.

L’anyell és un animal dòcil que s’oferia com ofrena a Déu per a manifestar-li gratitud o demanar-li perdó. La primera referència la tenim en Isaac que pregunta al seu pare Abraham: «Tenim el foc i la llenya per a l'holocaust; però, i l’anyell, on és?» (Gn 22,7)

L’anyell és el senyal preferent per a l’inici de l’Èxode: «Parleu a tota la comunitat d'Israel. Digueu-los: "El dia deu d'aquest mes preneu un anyell...”». (Ex 12,3) I s’oferia en sacrifici de purificació després d’un infantament: «Quan es compleixin els dies de la seva purificació per l'infantament del fill o de la filla, anirà a trobar el sacerdot a l'entrada de la tenda del trobament, portant un anyell». (Lv 12,6)

També l’anyell era sacrificat el primer dia dels Àzims, per a celebrar la pasqua: l’anyell pasqual (vg Mc 14,12)

Jesús pren aquesta figura de l’anyell, incrustada en la fe dels israelites, per a oferir-se al Pare en termes d’expiació: Ell és «el qui treu el pecat del món!»

L’Advent ha de servir per a recordar-nos que aquell que esperem ja ha vingut: «Crist, és el nostre anyell pasqual, i ja ha estat immolat» (vg 1Co 5,7)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada