dissabte, 31 d’octubre del 2020

TOTS SANTS

 Selecció i redacció lliure del comentari a l’evangeli (Mt 5,1-12)* escrit per Fray Marcos**

 

Dir que tots som sants, és el mateix que dir que tots som pecadors. Amb relació a Déu, tots som iguals. Per què, doncs, establir diferències entre uns i altres? Quin sentit té aquesta celebració? Déu ens estima a tots.pel que ell és, no pel que som nosaltres.

El sant és un ésser que ha arribar a la seva plenitud humana; que ha descobert qui és, i ha viscut i s’ha manifestat amb el seu jo verdader. Ara, si entenem que la santedat queda  reservada a aquells que han anul·lat els sentits, reprimit els  sentiments i la intel·ligència i han dominat la voluntat, aleshores, els estem exigint una humanitat maldestre.

La plenitud humana s’assoleix vivint alló que hi ha de diví en nosaltres. Que ningú caigui en la temptació d’aspirar a la "santedat" fora del món.

Creure que el sant, és un ésser extraordinari,  que fa allò que ningú és capaç de fer, o és aquell que no fa allò que fem els altres, és caure a la trampa d’excloure’ns de la santedat a la que estem cridats.

Tots som sants, malgrat que la immensa majoria encara no ho hem descobert. Som sants perquè Déu és en nosaltres, no pel que nosaltres som per a Déu. Recordem què va dir Jesús: «Us asseguro que els publicans i les prostitutes us passen al davant en el camí cap al Regne de Déu» (Mt 21,31) Per a Jesús, el sant és aquell/a que descobreix l’amor que li arriba sense cap mèrit propi.

Cal anar en compte a l’hora de considerar els sants com a «intercessors». Si descobrim que ells han pres consciència del seu ésser verdader i descobrim que han confiat en Déu malgrat els seus defectes, ens poden animar a confiar més en nosaltres. Però si pensem que la intercessió funciona perquè Déu, només fa cas a les peticions dels seus amics o d’aquells que són  «recomanats», estem ridiculitzant a Déu. Jesús ho va deixa clar: Quan demmaneu al Pare no cal que ho feu en nom meu. No és necessari que jo «pregui al Pare per vosaltres: és el Pare mateix qui us estima, ja que vosaltres m'heu estimat i heu cregut que jo he sortit de Déu. ( (Jn 16,26-27),

Tot el que ens vé de Déu és sempre gratuït i per tant, mai és merescut. Jesús: «quan hàgiu fet tot el que se us ha manat, digueu: som uns  pobres servents, hem fet allò que havíem de fer». (cf Lc 17,10)

Ara bé, en el moment en que tinguem consciència de la unitat, se comprendrem que tot allò que fem repercuteix en el tot. La doctrina de Pau, deixa clar que tots formem un sol cos:. «també nosaltres, que som molts, units a Crist formem un sol cos i som membres els uns dels altres. (Rm 12,5) Per això podem considerar que els èxits de cadascú, són els èxits de tots.

En aquesta festa celebrem la «bondat» estigui on estigui. Ès una celebració de l’optimisme, peerquè, malgrat els telenotícies, hi ha molta cosa bona en el món, si som capaços de descorbir-ho..

Selecció i redacció: Salvador Sol

*.- http://www.cristiansxxigracia.blogspot.com.es/

**.- http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada