divendres, 9 d’octubre del 2020

LA VIDA ÉS UNA FESTA... PER A TOTS

Selecció del comentari de l’evangeli (Mt 22,1-14)* escrit per Fray Marcos**

 

CONTEXT.- El diumenge passat el simbòlic era la vinya. Avui la imatge figurada és el banquet.

El relat, també va d’una polèmica entre Jesús i els dirigents jueus als qui acusa d’haver rebutjat l’oferta de salvació que els està fent Déu. Mateu es dirigeix a una comunitat que havia de superar el trauma de separar-se de la religió jueva, i haver d’acceptar la universalitat del poble de Déu.

 

EXPLICACIÓ.- El text d’Isaïes de la primera lectura, és una joia. El profeta parla a un poble que travessa la pitjor crisi de la seva història. Ho fa amb una visió de futur i amb una lucidesa  increïble.

Naturalment que és tracte d’un llenguatge simbòlic; parla d’una salvació total de part d’un Déu en qui el profeta confia plenament, malgrat les circumstàncies adverses. Isaïes intenta que tot el poble soporti la prova, confiant rn un futur que està en mans de Déu.

El que és verdaderament important del relat d’Isaïes, és presenta com un flash, com una guspira que cal descobrir: «El Senyor prepararà un convit i eixugarà les llàgrimes de tots els homes». (Is 25,6-9). És a dir,  Déu salva a tothom.  

La figura del banquet és utilitzada en l’A.T. amb molta freqüència per a designar els temps messiànics. Jesús també la utilitza per a significar el Regna de Déu.

Mateu al·legoritza el relat d’Isaïes i parla d’un rei (que és el Pare) que invita a la boda del seu fill (en referència a Jesús).

Primer invita als caps religiosos jueus, que en declinar la invitació, es neguen a acceptar el missatge de Jesús.

Els nous invitats són els gentils, és a dir tots els éssers humans, sense importar la condició social, ni si són bons o dolents.

Aquest relat de Mateu ens diu que no n’hi ha prou de pertànyer nominalment a una comunitat per a sentir-se salvat. El que cal és revestir-se de Crist (com va fer Pau), per estar segurs de que hem entrat al Regne.

Selecció i redacció: Salvador Sol

*.- http://www.cristiansxxigracia.blogspot.com.es/

**.- http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada