diumenge, 4 d’octubre del 2020

De tres en tres, 6

Acollir i respectar els immigrants

Per: Antoni Ferret


Quan un immigrant vingui a instal·lar-se al vostre costat, al vostre país, no l'exploteu. Al contrari, considereu-lo com un nadiu, com un de vosaltres. Estima’l com a tu mateix, que també vosaltres vau ser immigrants al país d'Egipte. (Levític 19: 33-34)

No explotis un jornaler pobre i necessitat, tant si és un germà teu israelita com si és un immigrant que viu en una ciutat del teu país. Paga-li el jornal aquell mateix dia; que no se li pongui el sol sense haver cobrat...  (Deuteronomi 24: 14-15)

No violis el dret d'un immigrant orfe. No prenguis com a penyora el vestit d'una vídua. Recorda que eres esclau a Egipte i que el Senyor, el teu Déu, et va alliberar.   (Deuteronomi 24: 17-18)

 

De tres en tres, 7

Normes en una esclavitud pactada

L’esclavitud era permesa, si era de mutu acord, però amb regles clares

Si se't ven per esclau un germà hebreu, home o dona, et servirà durant sis anys, però el setè deixa'l lliure. Quan li donis la llibertat, no l'acomiadis amb les mans buides. Proveeix-lo generosament, dona-li alguna cosa d'allò amb què el Senyor, el teu Déu, t'haurà beneït: ovelles i cabres, gra i vi. (Deuteronomi 15: 12-14)

Si un dels teus germans israelites cau en la misèria i se’t ven, no l’obliguis a fer feines pròpies d'un esclau; tracta'l com a un jornaler o un foraster. Treballarà a casa teva fins a l'any del jubileu. Llavors quedarà lliure, tant ell com els seus fills, retornarà al seu clan i recobrarà el seu patrimoni. (Levític 25 : 39-41)

No tornis un esclau al seu amo si ha fugit i s'ha refugiat a prop teu. Viurà al teu país, al lloc que triï, en una de les ciutats on ell es trobi bé. No l’oprimeixis! (Deuteronomi 23: 16-17)

  (Observem la diferència en l’any de l’alliberament: el setè any - l’any del jubileu (cada 50 anys).  Vegem que es tracta de dos llibres diferents, per tant de dos autors diferents.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada