divendres, 4 de gener del 2019

EL QUE HI HA DARRERE DEL RELAT DELS MAGS


Selecció del comentari a l’evangelsi (Mt 2,1-12 ) de la festivitat de Reisu.
«La manifestació de Déu (Epifania) ha de ser universal». Les manifestacions de Déu són sempre «a través dels sers creats, per tal que tots els humans descobreixin el que són» i com «ho viuen».
En l’evangeli d’avui trobem l’exemple de que és «inútil la predicació si el poble no descobreix la veritat del missatge». Avui, «La immensa majoria dels fidels segueixen pensant que això dels mags és una història real».
Perquè no s’ha dit que en realitat se’ls està explicant una «narració fantàstica?». Que en realitat s’ha copiat d’altres «cultures que també parlen d’una estrella que anuncia el naixement d’un personatge important» D’algú que ja ha nascut amb una naturalesa «sobrehumana».
Cal deixar «ben clar», que quan «Jesús va néixer no va passar res fora del normal». En realitat no en sabem res. Però, com tots els relats de la infància de Jesús, «amb elements emmanllevats de cultures de l’entorn», serveixen per a situar l’extraordinària importància que va representar la seva vida».
Sembla que Mateu «vol deixar clar que els jueus el rebutgen Jesús, vist a «partir de la seva passió i mort, mentre que els de fora el busquen i l’accepten pel que és i pel que significa». L’evangelista «ens està advertint de la crida adreçada a tots els homes i dones a creure en Jesús, el Crist».
«Però des d’un punt de vista teològic, és rellevant que el signe de la presència de Déu s’aturi en el lloc on hi ha Jesús: ens està recordant que qui busca de veritat, Déu mateix el guia perquè acabi trobant-lo».
La «intervenció de Déu per mitjà de l’estrella [...]. i «la derrota d’Herodes» ens parlen de les dificultats de «la comunitat de Mateu», perseguida pels «jueus», però amb la convicció de que «Déu està amb ells i els conduirà a la victòria».
Mateu també vol que ens adonem, que els mags deixen les seves seguretats per anar a l’encontre de Déu. Contràriament, «Els lletrats que ho saben tot sobre el Messies [...] instal·lats en els seus privilegis religiosos i socials» no busquen Déu, «Estan molt a gust amb els seus coneixements i llibres». Els mags (pagans) «adoren el Nen, els jueus (amb Herodes al capdavant) intenten matar-lo, incapaços de reconèixer-lo».
Els cristians hem de ser epifania. Hem de «deixar-nos il·luminar  per la nostra estrella, però també per a ser guia dels altres». Fer-los-hi «veure amb la nostra actitud la bondat de Déu». «Sempre que sortim de nosaltres mateixos i anem en ajuda dels demés» som epifania de Déu.
Els cristians «no som guardians de la veritat, sinó companys de recerca».
Amb aquesta celebració estem reconeixent que no tenim Déu en exclusiva. «El regne de Déu és molt més extens que els contorns limitats d’una Església. L’amor, la entrega, la capacitat de sortir de nosaltres mateixos i anar en ajut de l’altre, són possibilitats universals i abasten a tothom».
«On hi hagi algú que cregui en la humanitat, estimant als altres, allà s’està manifestant el Déu de Crist». «Avui no ens podem obrir als gentils, com ho va fer Pau, per a convertir-los a la nostre religió, considerant que és la única verdadera. El que l’Església ha de fer és potenciar el que hi ha de cristià en cada home-dona, encara que no coneguin  a Jesús».
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada