divendres, 18 de gener del 2019

EL NOU VI QUE ENS PORTA JESÚS


Selecció del comentari a l’evangelsi (Jn 2,1-11)

Escrit original: Fray Marcos: http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Joan va escriure el seu evangeli «ple de simbolismes» que relacionen Jesús amb l’AT. En l’evangeli d’avui en tenim el millor exemple. Un evangeli «que si el volem entendre literalment, ens  adonarem de moltes incoherències»..Per exemple: Trobem un cap de servidors (majordom) «que no ha previst el vi necessari per la boda». Una dona invitada, la mare de Jesús la que s’adona que s’ha acabat el vi, i «no ho comunica al responsable sinó al seu fill». Un fill que, carregat de raó li diu: «Dona (no mare; donant-li el mateix tractament que la samaritana i a la Magdalena), i jo què hi tinc a veure?» (Jn 2,4). No obstant la resposta, «La mare diu als servidors: --Feu tot el que ell us digui». (Jn 2,5). Una dona, simple invitada en unes noces, donant ordres «per solucionar un problema aliè», quan Jesús ja li ha dit: «Encara no ha arribat la meva hora», en referència a «L’"hora" de la glorificació de Jesús a la creu».
En la narració de Joan (l’únic evangelista que l’escriu) les incongruències continuen. Tanmateix, està descrita de forma excel·lent. Però només en allò que en podríem dir “mis en scène”, i passant per sobre d’allò que en diem el «miracle» de la conversió de l’aigua en vi, que no sabem quan es produeix. Només sabem que Jesús els diu: «Ompliu d'aigua aquestes piques [...], traieu-ne i porteu-ne al cap de servei».  (Jn 2,7-8)
Una explicació plausible podria ser, que «des del profeta Osees, les noces són el signe de l’aliança de Déu amb el seu poble». «La boda [...] amb el  banquet simbolitzen el temps messiànic». I, «el vi com l’element inseparable de la festa».
Per altra banda, «María (mare de Jesús que neix en compliment de les promeses.) que representa la fidelitat d’Israel en l’espera del Messies.
El «missatge» d’aquesta narració tant plena de simbolismes ens ve a dir que «les pràctiques de purificació» (Jn 2,6) i Jesús «manifesta la seva glòria» (Jn 2,11) servint-nos «ara el millor vi» (Jn 2,10).
El «vi» novell «sense escanejar», És el vi nou de la vida nova, que tots podrem assaborir en el banquet nupcial entre Déu i els homes i dones que hi participin.
La matàfora joànica ens planteja que Jesús transforma «les pràctiques [externes] de purificació usuals entre els jueus» (Jn 2,6), per la «descoberta de [l’únic] Déu que portem dins».
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada