dijous, 3 de juny del 2021

FESTIVITAT DEL CORPUS CHRISTI

 Temps era temps que en tal dia com avui se celebrava la Solemnitat del Cos i la Sang de Crist (Corpus Domini) amb processons pels carrers. Qui no recorda aquella dita castellana; «Tres jueves hay en el año que relucen más que el sol; Jueves Santo, Corpus Christi y el dia de la Ascensión».

Però, per imperatius econòmico-productius, l’Església ha passat la celebració litúrgica d’aquesta festa al diumenge següent, amb la qual cosa ha perdut la solemnitat que se li va voler donar al s.XIII quan es va instaurar.

Tanmateix, de la cultura popular, encara queda, l’engalanament de carrers amb catifes de flors, l’ou com balla, les patums, etc, que els més tradicionalistes s’empenyen en que no desapareguin. I fant bé!.

Què se’n sap avui d’aquesta festa religiosa, que bàsicament té per finalitat una exaltació de l’eucaristia? Probablement, la resposta majoritària fora decebedora. La societat actual –individualista, lúdica, hedonista...--, no està per les coses de l’esperit. La cultura secular no va per aquí.

Pels cristians, Corpus, és una exaltació de l’eucaristia, en tant que sagrament que ens evoca la presència del Senyor enmig de la comunitat, un miracle d’Amor: un cos que es dóna com aliment: «El pa de Déu és el que baixa del cel i dóna vida al món». (Jn 6,33) L’eucaristia és el mateix Jesús, el Senypr, que ens alimenta: «Jo sóc el pa de vida» (Jn 6,35)

L’eucaristia és el memorial de les dites i fets de Jesús, que tenint propera la mort, es va reunir amb els seus per a celebrant la pasqua –la festa de la llibertat del poble jueu--, «prengué el pa, digué la benedicció, el partí i els el donà. I digué: --Preneu: això és el meu cos» (Mc 14,22)

Moltes felicitats a tots/es els qui participen en la celebració de les festes populars del barri o poble, amb el desig de que no perdin mai de vista el fonament que dóna suport a aquesta celebració.

Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada