dijous, 24 de juny del 2021

SANT JOAN BAPTISTA

 La nit de sant Joan està associada a unes tradicions ancestrals, que es perden en la nit dels temps. La que ha assolit, potser, més popularitat, és la de les fogueres que s’encenen arreu, per a celebrar que hem entrat al solstici d’estiu i això comporta plenitud de vida.

El foc té un magnetisme especial sobre els humans, Es diu que el foc amanseix les feres, i els nostres avantpassats creien que allunyava els «mals esperits». A més sense el foc, la dieta dels humans seria molt pobre. I quan un orador s’expressa amb vehemència, se li diu que té foc.

Per alguna qüestió que desconec, aquesta tradició de les fogueres i els seus derivats; falles i pirotècnies, es produeixen el dia que celebrem el naixement de Joan Baptista. Un profeta que, com el sol, també era foc i duia llum. Tot i que: «Ell no era la llum, venia solament a donar-ne testimoni».(Jn 1,8)

Lluc explica que el naixement de l’últim gran profeta de l’A.T. va ser un fet important pel poble: «Un gran respecte s'apoderà de tots els veïns. La gent parlava d'aquestes coses per tota la muntanya de Judea, i tothom qui ho sentia ho guardava en el seu cor i es preguntava: Què serà aquest infant? (Lc 1 65-66)

Una anys més tard, Jesús va aclarir aquest dubte: «Us ho asseguro: entre els nascuts de dona no hi ha ningú més gran que Joan» (Lc 7,28)

Avui, doncs, celebrem que el sol que ens porta llum està més proper a la terra i que Déu inicia el seu procés d’encarnació.   

Salvador Sol 

FELICITATS A TOTS ELS JOANS I JOANES!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada