dissabte, 5 de juny del 2021

EL COR DE L’EUCARISTIA ÉS L’ENTREGA*

Per: Enrique Martínez Lozano

 

Marc ens presenta el relat de l’últim sopar de Jesús amb els deixebles.

Per l’evangelista l’important és mostrar-nos el sentit de la Pasqua verdadera. Aquella en que, segons Marc, «l’anyell que se sacrifica» esdevé el mateix Jesús.

La pasqua jueva («pésaj»= salt), era la celebració del pas de l’esclavitud d’Egipte a l’alliberament. Ara, la nova Pasqua, simbolitza el pas de la mort a la vida, que Jesús rubrica en el context del sopar més important de la cultura i religió jueves.

Compartir els àpats era un signe poderós, eloqüent d’amistat i intimitat, que creava o enfortia un sentiment de solidaritat. Jesús s’asseia sovint a la taula amb grups de gent, sense fer escarafalls de si eren, o no, «pecadors». Precisament per això va tenir problemes amb les autoritats religioses.  Però per a ell era una forma d’expressió del «Regne de Déu» [obert a tots], que anunciava.

És en aquest sopar quan Jesús revela el sentit que dóna a la seva mort, en tant que «lliurament de la seva vida». Serà «entregat» per un dels seus, tot i que realment és ell mateix qui es «lliure» com a pacte o aliança de vida.

Seguint el costum jueu, Jesús beneeix el pa (eulogia), acompanyat de les paraules:  «Preneu: això és el meu cos». (Mc 14,22.BIC) que en l’arameu original, probablement, seria: «Preneu, això sóc jo». Jesús no es refereix a la «materialitat» del cos, sinó a tota la seva persona. «Combregar» amb Jesús, significa prendre’l a ell i al seu missatge com a referència i criteri de vida.

Amb la copa (calze), no pronuncia, les paraules de benedicció, sinó d’acció de gràcies: «Això és la meva sang, la sang de l'aliança, vessada per tothom» (Mc 14,24.BIC).

La «sang» també significa la mateixa persona, en tant que és lliurada a la mort. I simbolitza també la «nova aliança», que ve a substituir la del Sinaí.

Beure de la copa implica comunió amb la benedicció i amb l’acció de gràcies. Això és el que significa la paraula «eucaristia»: unir-se al sentit que Jesús dóna a la seva vida i a la seva mort; lliurament (entrega), fins a donar la vida.


*,. Extracte del comentari a l’evangeli (Mc 14,12-16.22-26) escrit per; Enrique Martínez Lozano.

Veure-ho tot: Evangelios y comentarios - Fe Adulta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada