dimecres, 9 de desembre del 2020

EL MISTERI DE NADAL

 Només uns pastors van tenir el privilegi d’assistir al primer Nadal de la història. Així ho conte l’evangeli de Lluc i s’ha fet tradició en el món catòlic. Eren «pastors que vivien al ras.».(Lc 2,8) I, «Un àngel del Senyor se'ls va aparèixer i la glòria del Senyor els envoltà de llum.».(Lc 2.9).

No hi ha dubta que Jesús va néixer en un moment històric i en un lloc que Mateu i Lluc ens diuen que va ser Betlem: «Després que Jesús va néixer a Betlem»  (Mt 2,1). «...al poble de David, que es diu Betlem.» (Lc 2,4) 

Cal tenir present el que diuen els teòlegs i exegetes, que els evangelis no són necessariament «relats de successos», sinó «teologia narrativa». No ens orienten a la racionalitat dels fets, sinó a promoure una «vivència personal.»

La humanitat de Jesús no es pot posar en dubta. Hi ha un cens oficial que dóna raó dels seus pares. I, a partir d’aquí, els evangelistes s’ocupen de dir-nos que Déu, a través de Jesús, entra a formar part de la història humana.

Pastors i Betlem formen part d’aquest relat. Ser pastor era una feina menystinguda en aquell temps. I, Betlem, era «la més petita de les principals viles de Judà.» (Mt 2,6). Tanmateix, «quan Déu decideix enviar la seva Paraula als homes, ens envia un nen que no sap parlar.» (Fray Marcos)

Només podem entendre Nadal, des d’una actitud de silenci. Déu se’ns comunica des de dins nostre, si som capaços d’escoltar-lo. Les celebracions només són una ajuda perquè puguem interioritzar el gran misteri d’un Déu que se’ns dóna gratuïtament.  

Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada