dimarts, 24 de desembre del 2019

VIURE L’ENCARNACIÓ DE DÉU EN JESÚS I EN TOTS NOSALTRES

Selecció del comentari a l’evangeli de la Nit de Nadal (Lc 2,1-14) escrit per Fray Marcos.

Deia Heidegger: «Tot discurs sobre Déu que no vingui del silenci i no ens dugui al silenci, no pot ser autèntic». La festa que estem celebrant, no hem de intentar entendre-la des del discurs racional, sinó des de la vivència personal: Déu no ens ve de fora sinó de dins.
Els relats dels evangelis són fruit de la teologia narrativa, que acrediten que Jesús va viure en un moment i en un lloc històrics, però no pretenen fer història, sinó explicar-nos el més important: que Jesús va venir a invitar-nos a viure la realitat d’un Déu que està més enllà d’un temps i un espai; un Déu que està sempre aquí.
Convé descobrir que Déu se’ns comunica quan estem en una actitud personal de silenci i escolta.
L’evangeli d’avui ens vol deixar clar que Jesús s’insereix plenament en la història universal. Ningú pot posar en dubta la seva condició humana: les seves dades figuren en el cens oficial. A partir d’aquí, la intenció de Lluc és connectar la bona notícia (evangeli) amb Jesús, que néix en un lloc i en un moment de la història.
El que a nosaltres ens costa de veure, és que el Jesús dels evangelis ens pugui servir de model humà.
Lluc, era de mentalitat hel·lenista, i parteix del principi de que Déu està en el cel. Per tant, si es vol fer present al món ha de baixar. I, si ve a salvar els pobres ha de començar compartint la seva condició amb ells. Però la salvació es farà des d’abaix, i només la trobarà el que es posi en el camí, i la busqui. La salvació no vindrà als qui s’estiguin còmodament instal·lats. Tampoc trobarà la salvació el qui la busqui en el batibull de les relacions socials, i no en el silenci.
Només uns pastors, en la seva condició de marginats i en el silenci de la nit, escoltaran l’anunci de la salvació.
La salvació és la Bona Notícia. Déu sempre és bona notícia: «Us ha nascut un Salvador, que és el Messies, el Senyor».
Aquesta festivitat de Nadal només serà important si aconseguim que Déu neixi en cada u de nosaltres. Si neix en nosaltres el verdader amor; i neix en tot ésser humà: en els que es moren de gana, i en els que estan malalts... No caiguem en l’error d’adorar un nen de guix i no saber veure la divinitat en qualsevol recent nascut, pel fet de que en el seu interior hi resideix Déu.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada