divendres, 29 de maig del 2020

DÉU-ESPERIT-JESÚS*

Selecció del comentari a l’evangeli (Jn 20,18-23) escrit per Fray Marcos.

Avui celebrem la Festivitat de la Pentecosta. Cinquanta dies ens separen de la resurrecció de Jesús i Joan ens invita a aprofundir en el coneixement del seu Esperit. Que és el mateix Esperit que el del Pare.

És un error parlar de la «vinguda de L’Esperit Sant» perquè en realitat l’Esperit de Déu que ens dóna vida està sempre en nosaltres.

Els primers cristians van tenir clar que tot el que estaven vivint era obra de l’«Esperit» indivisible de Jesús i el Pare. I van sentir la presència de Jesús en ells, d'una manera més real que quan van conviure amb ell. Ara. La seva predicació, prenia un sentit autèntic.

La nostra relació amb Déu, tal com l’entenen els místics, no és la d'un jo amb un tu, sinó la d’un jo amb amb el meu autèntic JO, que viu en l’Esperit.

La nostra vida espiritual, està tant intimament lligada a l’Esperit que no podem fer res ni dir si no és per ell. Ni tan sols dir: «Jesús és el Senyor», ni dir «Abba», si no és moguts per Ell, però amb la certesa de que mai ens abandonarà.

Ens cal descobrir la presència de l'Esperit en les persones, que no en les institucions. Hem de ser conscvients de que ser cristià no consisteix a acceptar una sèrie de veritats teòriques, ni en complir una sèrie de normes morals, ni tan sols en dur a terme uns quants ritus sagrats. Tot això no serveix de res si no arribem a una vivència personal de la realitat de Déu-Esperit que ens empeny des de dins a la plenitud del nostre ésser.

Jesús va viure una relació tant «personal» amb Déu, que es va atrevir a anomenar-lo «pare»; va fer sempre la seva voluntat; l'escolta sempre, etc.

Tot el missatge de Jesús es redueix a manifestar la seva experiència de viure en l’Esperit de Déu. I la seva predicació va anar dirigida a que també nosaltres arribéssim a aquesta mateixa experiència.

L'Esperit ens fa lliures. «No heu rebut un esperit d'esclaus, sinó de fills que us fa clamar Abba, Pare». L'Esperit que Jesús ens va deixar té com a missió fer-nos ser lliures, ser nosaltres mateixos.
Selecció i redacció: Salvador Sol 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada