dissabte, 5 d’octubre del 2019

CREURE EN DÉU ÉS FER UNA APOSTA PER LA VIDA

Comentari a l’evangeli (Lc 17, 05-10) escrit per Fray Marcos. http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Els apòstols demanen a Jesús que els hi augmenti la fe. (cf lc 17.5). Ve a ser una manera diferent de preguntar-li: en qui hem de creure? O, a qui hem de fer confiança? Jesús esquiva la pregunta i posa en dubta que tinguin fe. Només que la vostra fe fos com un gra de mostassa, diríeu a aquesta morera: "Arrenca't de soca-rel i planta't al l mig del mar" (Lc 17,6), (Lc 17,6)
La fe (en el sentit de confiar) no es computa,  no va de tenir-ne molta o poca. «Confiar en Déu és [...] incompatible en posar la confiança en els mèrits propis. Pretendre acumular mèrits no és confiar en Déu sinó en un mateix. Creure que la salvació ens vindrà per les «bones obres» que creiem fer, és contrari al que llegim als evangelis. Aquest era l’error dels fariseus.
Complir amb les normes per pura obligació no ens enriqueix com a éssers humans. Allò que es fa per amor verdader, no salva pel fet en si mateix, sinó perquè manifesta que un ja s’ha fet seva la salvació que Déu ofereix. La pregunta dels apòstols indica que no havien entès (com els hi passa avui a molts cristians) de què anava això de la salvació.
A l’evangeli d’avui hi ha:
         1.- L’exemple de la fe i la figuera.
         2.- La paràbola del servent que fa el que li
         és manat sense cap més mèrit.
Avui l’evangeli ens parla de la dicotomia entre la fe i les obres. Una qüestió que ve de lluny  i ha creat (i encara crea) molts problemes a l’Església, quan no es llegeix bé l’evangeli.
Descobrir que del que es tracta és de confiar plenament en Déu, soluciona el problema de la «fe i les obres».
La petició dels apòstols. «Augmenta'ns la fe» està mal plantejada. La fe no es mesura en quantitats sinó en autenticitat. Jesús no els hi podia augmentar una fe que encara no tenien.
A més, la fe no es pot augmentar des de fora, ha de créixer des de dins. Com ho fa el gra de mostassa.
La fe, que és un do de Déu, no es pot demanar perquè ja ha estat donada al món. No podem demanar allò que ja posseïm. Només ens cal confiar plenament en qui ens l’ha donada de forma gratuïta. La fe no es té per arrencar figueres ni moure muntanyes. La fe és una actitud personal i fonamental, que imprimeix caràcter (una manera de ser) a la nostra existència.  
La fe és una vivència de Déu, que no té res a veure amb la quantitat. El gra de mostassa, tot i ser tant petit, conté vida exactament igual que la majoria de les llavors. Això és el que apòstols encara no havien descobert.
A la Bíblia llegim que tenir fe és confiar en una persona sempre que vagi acompanyada de fidelitat.  En aquest sentit la fe supera l’esperança i suposa l’amor. 
De vegades es parla del «silenci de Déu» quan succeeix allò que li demanem que no succeeixi. Però cal que ens adonem que formem part de la creació i aquesta té les seves pròpies regles. I que, malgrat les desgràcies que puguin succeir, és el lloc on trobarem a Déu, el camí de la salvació.
Si Déu està present en cada cosa creada, creure en Déu és fer una aposta per la creació. Això és: confiar en l’home pel que té de Déu.
Tornant a l’evangeli d’avui, cal afegir que Jesús crítica la relació del poble jueu amb Déu, que es basa en l’estricte compliment de la Llei, i en creure que això ja era suficient per a salvar-se. Si ells complien com un esclau davant del seu senyor, aquest (Déu) havia de complir la seva part. És a dir, se sentien amb dret a exigir la fidelitat del senyor.
Però Jesús no ens demana que "servim" a Déu, sinó que servim al germà. Déu no vol esclaus sinó persones lliures que es moguin des del seu interior per amor i compassió.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada