divendres, 25 d’octubre del 2019

FARISEUS I PUBLICANS, PROFETISME I FARISEISME

Comentari de l’evangeli (Lc 18,9-14) escrit per Fray Marcos  http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Per entendre bé aquesta paràbola cal anar al context social i religiós del temps de Jesús. Per nosaltres un fariseu és una persona falsa, artificial i hipòcrita, que només busca que se’l tingui per bo, sense importar-li si ho és o no.
Però el fariseu d’aleshores no presentava aquest estereotip; era un home pietós que formava part del grup més religiós i en aquest sentit feia més del que la Llei exigia.
Per contra, el publicà era un jueu que es  dedicava a cobrar els impostos exigits per la potència ocupant. No era un pobrissó com es podria deduir del que en diu l’evangeli.
Als publicans se’ls considerava pecadors públics per dues raons. Primer, perquè col·laboraven amb l’imperi romà, i cap jueu podia reconèixer altre autoritat que no fos la de Déu. Segon, perquè cobraven més del que estava establer, i això anava a benefici dels seus guanys propis. Es tractava, per tant. de persones reprovables.
És important fixar-se en el començament, de l’evangeli, quan diu: «A uns que es refiaven de ser justos» (Lc 18,9). Jesús no es refereix a tots en general. No tots els fariseus menystenien als publicans, ni tots els publicans se sentien pecadors.
El fet de referir-se a «uns que...» és un matís important. Com en el cas del bon samarità, té la intenció de posar el dit a la nafra dels fariseus convençuts de que el compliment de la Llei ja és suficient.
La paràbola no necessita més explicació que aquesta. El missatge que conté capgira tota la religiositat de qualsevol època. Déu rebutja aquell que es creu ser bo i accepta el que se sent pecador. Aquesta és la revolució de Jesús, que escandalitza, encara avui, als piadosos.
Que s’entengui bé: el fariseu no és rebutjat per complir la Llei, sinó per la seva actitud  de: 1.- Creure que és més bo. 2.- Menystenir als altres. 3.- Exigir un tracte de favor; passar factura a Déu pel seu bon comportament.
Tampoc el publicà és acceptat pel que fa de mal, sinó per la seva actitud davant Déu: 1.- Reconeix el seu pecat. 2.- Demana perdó. 3.- Sent la necessitat d’un Déu compassiu. 4.- Confia en aquest Déu.
El missatge no pot ser més clar. Les bones obres no serveixen de res si ens porten a una actitud de supèrbia o ens fan sentir millor que els altres.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada