divendres, 14 de desembre del 2018

SABER QUE DÉU ESTÀ EN NOSALTRES ENS FARÀ MÉS HUMANS INTRODUCCIÓ


Selecció del comentari a l’evangeli (Lc 3, 10-18) corresponent al diumenge (16/12/2018)
Text original escrit per Fray Marcos: http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

La litúrgia d’aquest diumenge ens diu que Déu és Emmanuel (Déu-amb-nosaltres). No que ens arriba la salvació, sinó que Déu ja és en nosaltres.
«Si descobreixo que Déu forma part del meu ésser, trobaré l'absoluta seguretat dins meu».

CONTEXT
Joan Baptista predica «al poble que viu en l’expectació» que ell «no és el Messies» però que aquell de qui ell «no és digne ni de deslligar-li les sandàlies» (Lc 3,15-16) «està a prop».
A prop en el temps i a prop en la predicació, tot i que Joan i Jesús van en direcció contrària. El que per Joan és judici i càstig, per Jesús és misericòrdia i perdó.
Joan Baptista és l’últim profeta de l’A.T. «el precursor», perquè malgrat les diferències hi ha una línea de continuïtat entre ell i Jesús.
Joan predica «el que cal fer» per tal «d’escapar del judici de Déu».  Jesús diu el mateix, «però no per evitar el càstig» sinó per fer la «voluntat de Déu; per correspondre al Déu que és amor i ens  tracta amb total generositat».

EXPLICACIÓ
«Què hem de fer?» pregunta la gent convençuda a Joan.. «La pregunta és una prova de la sinceritat dels que s’apropen a Joan» i en volen ser deixebles. La resposta no pot ser més clara: «compartir». És necessari un canvi «en la forma de pensar i actuar».(cf. Jn 3,11-14)
Notem que els ha dit «”Cria d'escurçons!” a aquells que complien escrupolosament amb els rituals i la Llei, i s’oblidaven completament dels altres». «Joan, com Jesús, no vol saber res del que es fa en el temple. Ni del compliment minuciós de les normes legals, com feien els fariseus. La religiositat que no té present els altres, que no millora la convivència humana, no és la que demana Déu». «En això, Joan i Jesús coincideixen totalment.
Però, com ja s’ha dit, no es tracta de fer això per por al judici. El canvi (metànoia), en l’evangeli de Jesús té un sentit de « lliurament»; de descobrir «l’amor de Déu que hi ha dins nostre».
«El poble estava expectant». «Tots esperaven el Messies». No serà Joan?, es preguntaven. .
Però els evangelis ho deixen clar: «Jo no soc el Messies» (cf. Jn 3,16). Calia deixar clar que Jesús està per sobre de Joan, Aquest només és el seu precursor,
Selecció, traducció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada