dissabte, 15 de setembre del 2018

PER A SABER QUI ÉS JESÚS, ABANS HE DE SABER QUI SÓC JO

Comentari de l'evangeli (Mc 8, 27-35) per: Fray Marcos

CONTEXT
Una vegada més Marc ens presenta a Jesús en la regió de Cesarea de Filip (riu amunt del Jordà), sense concretar el lloc exacta. Jesús comença a proclamar un nou missatge, el de la creu; un fet que traspassa el límit del que és comprensible. i, que serveix per dir-nos que Jesús emprèn el camí de Jerusalem, on acabarà la seva obra.
Abans però, segons Marc, Jesús vol saber si estan preparats per entendre el que els anunciarà, i els fa aquesta pregunta: «--Qui diu la gent que sóc jo?» (Mc 8,27). La resposta és dispersa i sembla que no és la que esperava. «Llavors els preguntà:
--I vosaltres, qui dieu que sóc?» (Mc 8,29). Père s’avança i diu : «--Tu ets el Messies». Aquest joc de pregunta-respota sembla poc versemblant i probablement no sigui històrica. Jesús sap que el messies en el que pensa Pere és un messies triomfant sobre els enemics i no el que patirà i morirà a la creu. I els  prohibeix que ho diguin a ningú..

EXPLICACIÓ
Jesús potser esperava una resposta diferent, de la gent» (Mc 8,28). També sembla desconcertar-lo la resposta de Pere: «--Tu ets el Messies» (Mc 8,29). perquè el tracta de «satanàs», i s’adona que encara no estan preparats. Per això «els prohibí severament que ho diguessin a ningú». Encara «estaven lluny d’entendre el que significava», que ell no era el messies gloriós que esperaven.
No podien entendre què significava ser «Fill de l’home». És a dir, formar part de la humanitat. (Per cert, un títol que és l’únic que Jesús s’atribueix al llarg dels evangelis). D’aquí ve la prohibició de dir-ho a ningú: no es pot explicar allò que no s’entén; que el sofriment i la mort no venen de Déu sinó que formen part de la vida humana. .
Jesús proclama, amb tota rotunditat, quin és el sentit de la seva missió messiànica, diametralment oposada a allò que esperaven els jueus. Ell era «el Messies» sense poder ni glòria. «Aleshores Pere, prenent-lo a part, es posà a renyar-lo».(Mc 8,32)  i Jesús el tracte de dimoni. .
Finalment ve l’anunci esperat de Jesús i l’ensenyament que se’n deriva: «--Si algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix, que prengui la seva creu i que em segueixi. Qui vulgui salvar la seva vida, la perdrà, però el qui la perdi per mi i per l'evangeli, la salvarà» (Mc 8,34-35). No es tracta pas d’elegir entre dues vides, sinó de buscar la plenitud de la vida en la seva totalitat.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada