diumenge, 5 de novembre del 2017

UN NOU ESTIL DE VIDA

Extracte de comentaris a l’evangeli d’avui (Mt 23,1-12)
«NO DIGUEU A NINGÚ PARE» 
L'evangeli d'avui ens parla de corrupció. Quan Mateu escriu aquest fragment d’evangeli l’ambient és molt diferent al que va viure Jesús. Els fariseus, després de la destrucció de Jerusalem, l'any 70 es van fer amb el control absolut del judaisme i van imposar a tots la seva manera de pensar: «s’han assegut a la càtedra de Moisès»,
És en aquest context, en que els fariseus van expulsar del judaisme els seguidors de Jesús, considerant-los heretges, en que Mateu escriu aquest fragment d’evangeli.
Mateu es dirigeix a la seva comunitat,
Jesús havia criticat molt la manera d’entendre la religió dels partits i sectes del seu temps i Mateu pretén aplicar-les al moment actual de la seva comunitat, que ha caigut en el mateix error, i diferenciar les pràctiques obligades de l’antic Israel de les comunitats inspirades en els principis del Regne.
Els fariseus exigien als israelites el compliment dels 248 preceptes positius i 365 prohibitius si volien ser fidels a la Llei. Unes exigències que ni  ells estaven en condicions de complir. D’aquí les paraules de Jesús: «no actueu com ells perquè diuen i no fan»  .
Avui s’entén aquest evangeli perfectament.
Des de l’Edat Mitjana, altres veus com la de Mateu han criticat l’estructura de poder de l’església Romana i els criteris i normes inamovibles que surten dels dicasteris, considerats les «càtedres» actuals. (Vg. Fray Marcos. - Fe adulta. http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html)
...
AVUI VA DE «FATXENDES»…
Mateu ens prevé de la gent que dogmatitza a tort i a dret, que es creu «no sé pas què» i que de retruc maltracta els «petits», trencant les relacions igualitàries de la comunitat! De persones que sempre són forts amb els dèbils, però dèbils amb els forts.
El Jesús de Mateu «assenyala amb el dit persones molt concretes: els ;mestres de la Llei i els fariseus [...], la majoria laics (amb alguns escribes), força fonamentalistes en la interpretació de la llei, rigoristes i legalistes«. Amb una «immensa influència social i religiosa».
Quan Mateu escriu l’evangeli, sobre els anys 80, «intueix la mirada de Jesús» sobre els fariseus del seu temps. Escriu per la «infinitat de persones, des de jerarques de la primera església que poden tenir la temptació de caure en el que avui Jesús fustiga, fins a qualsevol mena de masclisme, de gent fatxenda, de gent que vol imposar maneres de fer i de pensar, que vol dominar el pensament...».
Gent que han passat «del “servei” als fills de Déu al “monopoli” de Déu. De la gran experiència de religió alliberament a la religió feixuga»,
Mateu posa en boca de Jesús la crítica dels que «Diuen i no fan, posen càrregues pesades i insuportables a les espatlles dels altres, però ells no volen ni moure-les amb el dit. En tot actuen per fer-se veure de la gent, els agrada d'ocupar el primer lloc als banquets i els primers seients a les sinagogues, i que la gent els saludi a les places i els doni el títol de "rabí", o sigui "mestre”.
Aquest no és «l’estil de Jesús». Pau ho explica bé quan diu: «volíem donar-vos Bones Notícies!, no posar-vos càrregues, per això fins i tot treballàvem nit i dia».
Els cristians hem d’imitar l’estil de Jesús. «Mirem sempre què fa i què diu Jesús»:
 - Vosaltres no us feu dir "rabí", perquè de mestre només en teniu un, i tots vosaltres sou germans.
 - Ni doneu a ningú el nom de "pare" aquí a la terra, perquè de pare només en teniu un, que és el del cel
 - Ni us feu dir "guies",perquè de guia només en teniu un, que és el Crist.
Dit amb altres paraules.
 - El més important d'entre vosaltres, que es faci el vostre servidor.
 - El qui s'enalteixi, serà humiliat, però el qui s'humiliï, serà enaltit.
L’estil de Jesús és aquell que fa «rentar els peus dels deixebles [...], perquè el primer és l’últim en el Regne, a «la Humanitat nova». Tanmateix un «estil» que duu a la creu. (Francesc Riera, sj.
 Pregària.cat -
http://www.pregaria.cat/homilies)

Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada