dissabte, 18 de novembre del 2017

DE QUINS «TALENTS» PARLA JESÚS?

Retalls de comentaris sobre l’evangeli d’avui. (Mt 25, 14-30)
LA RIQUESA DE L’AMOR
«Les lectures del dia [són un examen]. L'assignatura […] és l'amor», Com diu Joan de la Creu: «a la tarda de la vida ens examinaran en l'amor». L’evangeli d’avui tracta «d'uns talents que poden ser doblement rendibles, o d'una generositat empàtica envers els marginats i empobrits […]. La clau és l'amor o, si es prefereix, la correspondència a un primer amor […]; el de l'amo dels talents, el de Jesús solidari del necessitat».
«D'una manera atrevida i incisiva Sant Ignasi […] concep la vida com una correspondència, comparant què ha fet Crist per ell i què ha de fer ell per Crist». Les monedes de què parla l’evangeli són els talents que un ha rebut i és capaç de fer crèixer compartint. «De manera que si un té saviesa, consol, escalf..., en doni al qui no en té i a la inversa».
«Així, [aquesta] paràbola dels talents esdevé il·luminació quotidiana dels dons rebuts de Déu i la manera d'haver-los fet fructificar retornant-los a Déu».
«Els talents, que Déu ens dóna dia a dia, són llavor de creativitat, tant com perquè cinc en donin cinc més, o dos en donin dos. En cap cas viure esporuguit evitant el risc de donar la cara de la solidaritat».
«Ignasi ho resumeix en una petició cabal, que jo reconegui tant de bé rebut per en tot estimar i servir». (Santi Thió, sj. Homilies dominicals – pregaria.cat) 
...
ELS TALENTS QUE ENS CAL DESCOBRIR.
Mateu escriu a una «comunitat pendent del final dels temps. En la que cada membre ha de prendre la part de responsabilitat que li correspon i no defraudar ni a Déu ni als altres. Probablement perquè ja devia haver-hi algú que vivia sense donar cap».
Jesús no parla «d’una moneda [...] imaginària». En grec, la paraula «talent, significa el contingut en el platet de la balança, equivalent a 6.000 denaris (antiga moneda romana, de plata romana)». Això era «el sou de setze anys d’un jornaler».
Aquesta moneda, si es perdia, quedava exempta de responsabilitat civil. I la forma més segura de guardar-la era enterrant-la, degudament protegida».. 
Per tant, d’aquesta paràbola no se’n pot fer «una interpretació literal, materialista» de conservació, ans el contrari, «ens invita a fer produir» en actitud de benefici pels altres, a diferència del «capitalisme que només busca el propi enriquiment creant enormes desigualtats i bosses de pobresa».
A quina mena de talents es refereix aquest evangeli?  La resposta cristiana només pot ser: «allò que fa que la persona sigui més humana, que vol dir: estimar més i, estimar vol dir: servir als altres». .
«La bona notícia fóra que tots poséssim aquests tresor [dels talents personals] al servei de tots, perquè en això consisteix el Regne predicat per Jesús». (Fray. Marcos. Evangelios y comentarios – fe adulta)
Selecció i redacció: Salvador Sol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada