dissabte, 11 de setembre del 2021

PER A SABER QUI ÉS JESÚS, HE DE SABER QUI SOC JO*

Marc ens relata que Jesús inicia la proclamació d’un missatge nou, el de la creu, en iniciar el «camí» vers Jerusalem, on es consumarà la seva obra.  Jesús intenta anar descobrint la seva verdadera identitat, i vol saber què opinen d’ell els seus seguidors i els seus deixebles.

La doble pregunta de Jesús fa suposar que esperava una altre resposta. La de Pere: «tu ets el Messies» el desconcerta, perquè el messianisme que assenyala el deixeble, com es veurà després, està lluny del que realitza Jesús.

Pere, segueix en la dinàmica d’un Messies gloriós. No concep un Messies vençut i humiliat fins a l’aparent aniquilació total. Per això, només tres versicles després, increpa a Jesús quan aquest els parla de la creu, dient: « Cal que el Fill de l'home pateixi molt».(Mc 8,31).

-       Dir «Fill de l’home» és dir: «pertany a la raça humana» en plenitud total.

-       Dir: «cal que pateixi molt» no és una al·lusió a una necessitat metafísica, a la voluntat de Déu, sinó al fet de ser home verdader, que a part de la mort, experimentarà sofriment al llarg de la vida.

Jesús proclama, «amb tota claredat», el sentit de la seva missió. oposada a la que esperaven els jueus i els deixebles. Ni poder ni domini sobre els enemics, ben al contrari, deixar-se matar abans de fer cap mal a ningú. Pere no està d’acord amb aquest itinerari de lliurament i creu, i li proposava exactament el mateix que el diable en el desert. Però Jesús el renya amb duresa davant dels deixebles: «Vés-te'n d'aquí, Satanàs!  No veus les coses com Déu, sinó com els homes.» (Mc 8.33)

-       «Si algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix, que prengui la seva creu i que em segueixi». ()Mc 8,34)

Negar-se a un mateix equival a dir: sortir del falç jo, i entrar en el camí que ens proposa Jesús.

-        «Qui vulgui salvar la seva vida, la perdrà, però el qui la perdi per mi i per l'evangeli, la salvarà» (Mc 8, 35)

Probablement, Jesús no es referia a triar entre dues vides, sinó a viure la vida en plenitud. Superar l’egoisme, donar-se als demés per tal d’aconseguir la verdadera identitat.

Molts cristians seguim en la postura de Pere; Jesús és encara el gran desconegut perquè seguim entestats en la nostra raquítica racionalitat.

La creu, per a Jesús, simbolitza el lliurament total, que dona el sentit al ideal de vida que Déu vol per a l’ésser humà. Aquesta és la meta.

 

*.- Extracte del comentari a l’evangeli (Mc 8,27-35) escrit per Gray Marcos – Fe adulta

Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada