divendres, 13 de novembre del 2020

SOM EL TALENT QUE CAL DESCOBRIR

Selecció i redacció lliure del comentari a l’evangeli (Mt 25,14-30)* escrit per Fray Marcos**


CONTEXT.- La comunitat de Mateu creu que el temps escatològic és proper, i cadascú s’ha de responsabilitzar de la part que li correspon per a no defraudar ni a Déu ni als altres. L’advertiment que es desprèn d’aquest fragment d’evangeli, ens diu que, probablement, en temps de Jesús ja hi havia algú que vivia a costa dels altres.

Avui Mateu ens presenta la paràbola dels talents relacionada amb les conseqüències dels actes que realitzem.

 

EXPLICACIÓ.- El «talent» no era una moneda. Era una unitat de mesura que equivalia a 26,41 kilos de plata = 6.000 denaris. Era el salario de 16 anys d’un jornaler.

En aquesta paràbola, Jesús posa de manifest que el talent --fent l’analogia entre el talent, mesura econòmica, i el talent com a qualitats personals--, s’ha de fer treballar. Jesús ens està dient que estem obligats a desplegar totes les nostres possibilitats, pensant sempre en el bé de tothom.  Els talents no s’han de conservar amagats. La intel·ligència superior, el major enginy, les millors habilitats o la millor preparació, no s’han d’utilitzar per acaparar més i depauperar als menys capacitats, i a sobre, donar-ne gràcies a Déu, pel fet de ser més llestos que els altres.

Els talents se’ns han donat perquè els fem fructificar. El vertader talent del que ens parla l’evangeli, és el més essencial que constitueix l’ésser humà, com a tal. Aquest és el verdader talent. Tot el que pugui tenir o deixi de tenir és accidental; no pot ser la principal preocupació. Els talents de que parla l’evangeli, són les realitats que fan que l’home sigui més humà. Ser més humà significa estimar més. I estimar més vol dir servir als altres.

A la paràbola del tresor amagat (Mt 13) se’ns diu que hi ha un valor afegit en nosaltres; que som un tresor de valor incalculable. I que la primera obligació de l’ésser humà és descobrir aquesta realitat.

La «bona notícia» (evangeli) esdevindria realitat si tots poséssim aquest tresor (el nostre tresor) al servei de tots. En això consisteix el Regne predicat per Jesús.

Tanmateix, no s’entengui que la paràbola fa referència a la quantitat dels guanys obtinguts. No, Jesús posa el valor en l’actitud de recerca i en la confiança que els empleats tenen amb l’amo, i en l’esforç del treball d’un mateix. Un treball desinteressat que no necessita cap premi, perquè el premi és el mateix treball.

Selecció i redacció: Salvador Sol.

*.- http://www.cristiansxxigracia.blogspot.com.es/

**.- http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada