divendres, 6 de novembre del 2020

LA GLÒRIA CONSISTEIX EN SERVIR

 Selecció i redacció lliure del comentari a l’evangeli (Mt 25,1-13)* escrit per Fray Marcos**

 

Context.- En els tres diumenges que queden de l’any litúrgic, Mateu alerta a la seva comunitat de cristians perquè es preparin a assumir les  conseqüències últimes de les seves actituds vitals.

Ara, tot depèn de nosaltres, de la nostra llibertat. Els textos següents ens inviten a estar preparats, vetllant,.. perquè Déu estigui en nosaltres tots els instants de la nostra vida i la puguem dur a la plenitud, és a dir, a salvar-nos en Ell.

 

Explicació.- El sentit més pregon de la paràbola d’avui s’ha de buscar en la falta d’oli que va impedir que les noies «que no tenien seny» (Mt 25,3.MCI) poguessin mantenir les torxes enceses.

El relat està agafat de la vida quotidiana. En aquell temps. després d’un any o més d’esposalles, se celebrava el casament, en que la núvia era conduïda a la casa del nuvi, i se celebrava un banquet. La cerimònia no tenia caràcter religiós. El nuvi amb els seus parents i amics anava a la casa de la núvia per a conduir-la a casa seva. La núvia esperava l’arribada del nuvi, amb els seus familiars i amigues, que l’acompanyarien en el trajecte.    Aquest ritual començava a la posta del sol, de manera que era necessari il·luminar el camí amb torxes enceses.

La importància, doncs, d’aquest relat està, precisament, en la llum. La llum que permet entrar en el banquet de noces, i és possible si s’ha fet la previsió d’oli corresponent.

Jesús havia dit: «Jo soc la llum del món». I també: «vosaltres sou la llum del món». L’ésser humà és llum quan s’ha desenvolupat en tota la seva plenitud; és a dir, quan es transcendeix i va més enllà del que li demana la seva simple animalitat.

La primera lectura d’avui ens pot ajudar a entendre el sentit d’aquesta paràbola: «La Saviesa brilla i mai no es marceix, es deixa veure fàcilment del qui l'estima, es deixa trobar del qui la cerca. Aviat es fa conèixer al qui la desitja»..(Sv 6, 12-13. MCI)

La verdadera Saviesa és trobar la manera de donar un sentit a la vida. Donar sentit a la vida és més important que la mateixa vida. És un sentit que no ens ve donat, l’hem de cercar.

Aquesta és l’advertència de la paràbola. Cal estar alerta, perquè el temps passa i no ens pot trobar dormint.

Si de debò volem tenir seny, el que hem de fer és, desenvolupar la nostra vida des d’una altre perspectiva. Hem d’abandonar tot projecta de glorificació. La glòria consisteix en endinsar-nos pel camí del servei als demés i fer un lliurament total del què som.   

Selecció i redacció: Salvador Sol

*.- Veure evangeli: http://www.cristiansxxigracia.blogspot.com.es/

**.- Veure original: http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada