divendres, 24 de juliol del 2020

EL TRESOR AMAGAT ÉS DÉU*

Selecció del comentari de l’evangeli (Mt 13,44-52)**  escrit per Fray Marcos

Les dues primeres paràboles, de les tres que avui ens porta l‘evangeli, tenen un mateix missatge: conèixer el que Déu és per a cada u de nosaltres, descobrir-lo com un tresor, experimentar-lo en el més profund del nostre ser. 
No volguem descobrir un Déu que està fora de nosaltres i ens dóna seguretats materials; aquest és un camí equivocat que no ens pot conduir a la meta.
El missatge d’aquestes dues paràboles, és: En la primera hi ha una troballa fortuïta. A l’altre, la descoberta prové d’una recerca. Només aixó les fa diferents.
Mateu, en aquest fragment d’evangeli, ens està dient que, la plenitud és fruit d'un coneixement, i que la realitat descoberta, està dins de cada un de nosaltres.
Aquesta narració no jutja la moralitat dels que hi actuen; simplement proposa uns fets que ens situen a un altre àmbit. El pagès i el comerciant, obren de manera fraudulenta i per tant injusta (encara que legal).
Els dos s'aprofiten d'uns coneixements privilegiats per enganyar el veí. Els dos actuen per egoisme. "Renuncien" a uns béns per aconseguir una vida material millor, enganyant.
La clau interpretativa del missatge la trobem en dos elements de la paràbola.
-       El primer és l'abisme que hi ha entre el valor del que tenen i el tresor que descobreixen.
-       El segon és l'alegria que els produeix la troballa.
Les dues paràboles ens diuen que hem de descobrir el tresor que hi ha en nosaltres, entre els nostres bens. El tresor que m’ha de fer feliç, és aconseguir la meva plenitud. 
No aconseguirem res sense descobrir prèviament el tresor que portem dins.
Si el meu déu fa més infeliç meva vida, és que no hem trobat el tresor.
Sense això no hi pot haver religiositat autèntica.
Perquè el tresor que portem dins és el mateix Déu. Ell està present en cada un de nosaltres; en la nostra veritable realitat del que som, i del que són totes les altres criatures.
El que hi ha de Déu en mi és el fonament de tots els valors. El Regne, que és Déu, està en mi. Aquesta presència és el valor suprem. Això és el que descobrim en la manera d'actuar de Jesús: l’home que va descobrir la divinitat dins d'ell. Aquest és el principal dogma cristià. "Jo i el Pare som un".
Quant les religions obliden això, esdevenen ideologies esclavitzants.
Selecció i redacció: Salvador Sol
*.- Veure evangeli i comentari de J.A.Pagola: http://www.cristiansxxigracia.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada