divendres, 10 de juliol del 2020

DÉU S’ENS DÓNA COM LLAVOR QUE HA DE FRUCTIFICAR

Selecció lliure del comentari de l’evangeli (Mt 13,1-23)* escrit per Fray Marcos**

Amb l’evangeli d’avui comencen les paràboles (7) que Mateu agrupa en el cap.13, però que, probablement, Jesús va explicar en diferents circumstàncies. 
Les paràboles són narracions senzilles, que agafen conceptes que tothom coneix i tracten de fer que la nostra consciència s’orienti vers una realitat que va més enllà del que és normal; vers una realitat transcendent.
El relat de les paràboles potser queden lluny de la nostra cultura, però el seu objectiu és fer-nos pensar, qüestionen la nostra manera de ser, duen implícit un missatge espiritual que no es pot transmetre amb conceptes. 
Les paràboles no tenen explicació possible. Jesús no va caure en el parany de voler-les explicar. Ens han d’entrar per les imatges i deixar que siguin elles les que ens inspirin una resposta vital a l’alternativa que ens proposen.
Els exegetes ens diuen que en aquesta paràbola hi ha dos protagonistes: el sembrador i la llavor. I un objectiu: animar a predicar sense calcular les respostes que produeixi. Cal sembrar a tot vent, sense preocupar-se d'on cau la llavor, perquè ha d’arribar a tothom. L’aparició al llarga del temps d’un Francesc d’Assís o una Teresa de Calcuta, ja justifiquen les paraules de Jesús: el Regne ja és aquí. Hem de tractar de comprendre que el Regne pot estar creixent quan el nombre dels cristians està disminuint. Comprendre que la plena manifestació del Regne pot ser que també depengui de mi.
Es tracta de descobrir què hi ha en nosaltres de terra dura, que impedeix que fructifiqui la llavor que hem rebut. 
Ara bé, la "llavor" no és l'Escriptura. La veritable "llavor", és el que hi ha de Déu en nosaltres. I el fruit, són les obres que, per petites que siguin, ens ajuden a fer-nos persona; a donar sentit a la pròpia existència.  
Déu no se'ns dóna com a producte elaborat, sinó com a llavor, que cada un ha de deixar fructificar.
La tasca fonamental de l'ésser humà no és fer coses, sinó fer-se ell com a persona. "Donar fruit" seria donar sentit a la meva existència, de manera que a la fi d'aquesta la creació sencera estigués una mica més a prop de la meta, gràcies al que jo hi pugui haver contribuit.
Selecció i redacció: Salvador Sol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada