divendres, 3 d’abril del 2020

LA PASSIÓ I MORT DE JESÚS

Selecció del comentari de l’evangeli del diumenge de Rams (Mt 26,14-27,66) escrit per: Fray Marcos http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

«La primera cosa que s’ha de dir, respecta la mort de Jesús, és que Déu no busca el sofriment humà», i per tant, aquest s’ha d’acceptar però no buscar-lo.
«Déu no exigeix la mort del seu propi fill per poder perdonar els pecats dels éssers humans». Aquesta idea és contrària al que va predicar Jesús sobre Déu. «Per Jesús, Déu és "Abba"». I, aquesta definició està molt lluny del Déu justicier de l'AT.
1r. «La mort de Jesús no va ser ni exigida, ni programada, ni permesa per Déu.
«El Déu de Jesús no necessita sang per poder perdonar-nos. Seguir parlant de la mort de Jesús com a condició perquè Déu ens lliure dels nostres pecats, és renegar del Déu de Jesús».
La mort de Jesús no té sentit si es desvincula de la seva predicació i de la seva vida, com ens va voler explicar, Mel Gibson amb la seva pel·lícula.
2n. «La mort a la creu no va ser el pas obligat per arribar a la glòria».
La mort biológica –deiem el diumenge passat--, no té cap valor espiritual. «Amb una vida plena un pot estar mort, i en la mort hi pot haver plenitud de Vida».
«Jesús va morir perquè va ser fidel a la seva idea de Déu com a Pare, com a amor incondicional als homes. Jesús va voler deixar clar, que continuar estimant com Déu estima, és més important que conservar la vida biològica.
No va morir perquè Déu ens estimés, sinó per demostrar que ja ens estima».
Jesús, amb el seu profetisme, denunciava la injustícia d’aquells que, apropiant-se de Déu, exercien el seu domini i opressió sobre els més febles.  A Jesús el van condemnar perquè feia nosa.
Per Jesús l'amor era més important que la vida, i l’amor és el camí que duu a la Vida verdadera, aquella que s’identifica amb Déu. 
La mort de Jesús ens obliga a descobrir la paradoxa de la presència del Déu de l’amor, en la mort.
El dolor i la mort no són incompatibles amb la presència de Déu. Ell està sempre allà on està la persona. Però, aquesta vbrealitat, ens costa de creure. Nosaltres seguim pensant en un Déu poderós, que ens alliberi del mal, i ens doni seguretat al nostre jo, pwesonal i egoista.
«La mort de Jesús ens parteix en dos. Una part de nosaltres […] no vol saber res del sofriment, el dolor i la mort», perquè el nostre primer objectiu és la glòria,
«Una altra part se sent atreta per aquest home que ve a manifestar la veritable Vida».
Per anar bé, hauríem de reconèixer que Jesús té raó.
El secret està en descobrir «que no hi pot haver Vida si no s'accepta el dolor i la mort». Sobretot morint «al nostre "ego" individualista i excloent»  Jesús, que és el Mestre, «ens ensenya a desfer-nos de tot el que hi ha en nosaltres de terrenal, de caduc i material, i què es manifesti allò que tenim de diví, dintre nostre, en Unitat-Amor».
Jesús ens diu, des de la creu, «que a la veritable Vida, s’hi arriba donant-se als altres».
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada