divendres, 24 d’abril del 2020

COM ARRIBAR A L'EXPERIÈNCIA PASCUAL

Selecció del comentari de l’evangeli (Lc 24,13-35) escrit per Fray Marcos - http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Avui l’evangeli* ens parla, una vegada més, de «l'experiència pasqual» dels deixebles de Jesús, que s’enfortien en la fe, comunitàriament, amb les «reunions de cada diumenge».
Lluc ens presenta dos deixebles que «passen, de creure en un Jesús profeta» mort a la creu, a «descobrir-lo viu, donant-los Vida». «S'allunyaven de Jerusalem tristos i decebuts» i després de retrobar-se amb Jesús, «hi tornen, a corre-cuita, contents i il·lusionats». 
La narració de Lluc, ens fa «descobrir el veritable sentit dels relats d'aparicions». L'objectiu d’aquestes
narracions és la de «fer-nos participar de l'experiència pasqual que van tenir els primers cristians». «No ens volen informar del que va passar, sinó del que està passant cada dia als seguidors de Jesús». 
Els dos deixebles «s'allunyaven» i Jesús «se’ls fa proper»; perquè, malgrat el desencís, seguien parlant d’ell. «La seva mort els duia a pensar que tot s’havia acabat, però encara el duien al subconscient».
La presència de Jesús, ara no és igual. El canvi és tan profund, que ara «ja no serveixen els sentits per a reconèixe’l». 
Els seguidors de Jesús esperaven... «Esperaven, com nosaltres, que algú de fora faria que es complisin les seves expectatives materialistes». Per+o aix+o no va així.
També nosaltres «esperem que l'Església..., que el Bisbe..., que el concili..., que el Papa... Sempre esperem que algú faci allò que hem de fer cadascú de nosaltres.
«El que Déu ens pot donar ja ho tenim, no cal esperar-ho». Mateu ho va deixar clar:  «Vosaltres, busqueu primer el Regne de Déu i fer el que ell vol, i tot això us ho donarà de més a més». (Mt 6,33).
No és Déu qui s’ha d’adaptar a la nostra esperança, sovint errònia; som nosaltres els que hem de saber mirar «amb els ulls de Déu». Ara «els ulls dels deixebles s’han obert i estan capacitats per reconèixer la “nova realitat” de Jesús: aquell que ha mort, ara el “senten” Viu».
Quatre aspectes a destacar:
1) Després de la seva mort, Jesús va sempre amb nosaltres, va pel nostre mateix camí. 
2) L’experiència de Jesús ressuscitat ens facilita interpretar bé l'Escriptura, i trobar-nos amb el Jesús que dóna Vida. 
3) Els dos deixebles descobreixen Jesús partint el pa i repartint-lo. Un gest senzill que evoca la multiplicació dels pans, etc.
L’eucaristia ens recorda aquest gest i «és el sagrament fonamental de la fe [...]. Jesús no es fa present materialment, sinó vivencialmet a l'interior de cadascú».
4) «A la comunitat compartim experiències, perquè Jesús, després de la seva mort --el Crist ressuscitat--,  només es fa present com “una experiència personal” que cal compartir».
Selecció i redacció: Salvador Sol
*.- Veure l’evangeli corresponent: http://www.cristiansxxigracia.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada