dissabte, 30 de novembre del 2019

VISQUEN EN UN ADVENT PERMANENT

Selecció del comentari a l’evangeli (Mt 24, 37-44), escrit per Fray Marcos  http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

L’any  litúrgic s’inicia amb el temps de l’advent.
Durant les quatre properes setmanes la litúrgia ens recordarà la vinguda del Messies, llegint textos bellíssims de l’AT, que ens parlen de promeses que generaven unes grans expectatives. Però el poble s’equivocava, i esperaven una intervenció directa i immediata de Déu a favor d’ells. De fet no entenien les profecies.
Jesús és un punt de inflexió, un punt de  partida imprescindible, perquè avui puguem comprendre que el Regne predicat s’anava fent present a través d`ell, de la seva trajectòria humana.
Tot el que sabem de Déu ens ho ha manifestat Jesús, portador de la promesa de vida eterna, per a tota la humanitat. Ell ens ha ensenyat el camí de la verdadera salvació.
Celebrar l’advent, avui, hauria de ser prendre consciència d’aquesta proposta de salvació i fer-la realitat, en la forma en que vivim, en termes de desenvolupament humà; desplegat totes les possibilitats d’arribar a ser allò que podem ser, seguint l’exemple del mateix Jesús.
Els jueus esperaven un messies que els alliberés com a poble. Però ja els primers cristians es van adonar que l’adveniment de Jesús  no duia el tipus de salvació que el poble jueu esperava, i això va donar peu a creure en una segona vinguda, i que les promeses messiàniques tenien un termini de  compliment escatològic.
Avui se’ns fa difícil harmonitzar el procés històric d’Israel: abans de Jesús, en el temps en que Jesús va viure a la terra, i traslladar-ho tot a un futur escatològic. Si no s’entén bé aquest procés històric pot ser difícil situar la salvació en un hipotètic futur, i això ens impedeixi enfocar correctament la celebració litúrgica de l’advent.
El que és urgent pels cristians d’avui és centrar-nos en el missatge de Jesús i viure assimilant la plenitud de vida que ell va viure i va ensenyar. La seva proposta de vida i el seu missatge són els que han de donar sentit a la nostra vida.
La realitat d’avui no és, encara, la que va profetitzar Isaïes, però això no ens ha de fer perdre l’esperança. La utopia d’un altre món millor encara és possible i està a les nostres mans.  
Aquesta esperança es fonamenta en que Déu no ens pot abandonar ni retirar l’oferta de plenitud que anhelem. El que ens diuen les lectures de la litúrgia de l’advent no s’han de llegir en clau de futur, sinó de present, i adonar-nos de les possibilitats de que disposem per a fer possible que el món que va descriure Isaïes pugui fer-se realitat.
Els fragments que llegim de les cartes de Pau i dels evangelis ens diuen que ja va essent hora d’espavilar-se, que estiguem desperts, vigilant... Aquesta és la condició   mínima, indispensable per a poder desenvolupar la nostra humanitat sencera. Preocupar-nos pels bens materials és el que l’Escriptura anomena «estar adormits».
Advent no és només la preparació per la celebració del Nadal, un esdeveniment de fa aproximadament vint segles. L’advent ha de ser un temps de reflexió, que ajudi a veure mes clar el sentit de la vida.
Amb tot, cal tenir present que no hi ha uns temps predeterminats per a reflexionar sobre el sentit de l’existència. És un mateix, el que ha de determinar el temps que dedica a decidir el que per ell és més interessant. Es tracta de decidir-se per a poder ser un mateix.
El Déu que proclamem està sempre en nosaltres, tot i que potser no notem la seva presència. No cal esperar temps millors per a descobrir-lo. Déu és en tot però només els humans ens podem sentir plens d’ell. La salvació que vaq predicar Jesús, i ell mateix va viure, no està condicionada per circumstàncies externes, de hipotètics futurs. En tot moment podem trobar la salvació.  Inclús en les situacions més adverses, podem tenir Déu a l’abast. Fixem-nos en les benaurances.
La salvació no ens ve de fora. A Déu ja el tenim sempre, a dins nostre. No hem d’esperar que vingui com un ser poderós, sinó com un infant nascut a un portal. 
Selecció i redacció. Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada