dissabte, 2 de novembre del 2019

JESÚS, EXEMPLE D’ACOLLIMENT

Selecció del comentari a l’evangeli (Lc 19,1-10) escrit per Fray Marcos http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

L’evangeli d’aquest diumenge és un exemple de com actuava Jesús. Es tracta d’una denúncia en contra d’una manera d’actuar de molts cristians, que no segueixen el model de  Jesús.
Potser no es tracta d’un relat històric, perquè només el trobem en l’evangeli de Lluc. Però. en tot cas, ens val com a resum de les lliçons de comportament que ens va ensenyar el Mestre.
Lluc és l’evangelista que més insisteix en el difícil que serà pels rics entrar en el Regne. Però avui se’ns presenta un ric, pecador, que sap aprofitar les oportunitats de salvació que se li ofereixen: no aprofitar-se de les injustícies acceptades per la societat i compartir els bens amb els que la mateixa societat exclou.
Primera condició: Zaqueu té interès per conèixer Jesús, ni que sigui de lluny.
I ara venen les reflexions:
-       Com és que Jesús el crida pel seu nom?
-       Quin sentit té el nivell de confiança que mostra Jesús per autoinvitar-se a anar a casa seva?
-       Quin tipus de diàleg podien mantenir Jesús i Zaqueu, que l’evangelista no ens transcriu, perquè Zaqueu faci una promesa tant radical i solemne?
Tanmateix, l’itinerari intern que es produeix quan l’home es deixa interpel·lar per Déu no té explicació possible. Però sí en veiem els resultats.
Jesús no refusa el cap de publicans (Zaqueu) tot i estar catalogat com a pecador, sinó que li fa una crida especial, perquè se li apropi: «Zaqueu, baixa de pressa, que avui m'haig d'hostatjar a casa teva» (Lc 19,5).
-       Zaqueu no sabia ben bé el que buscava en pujar al sicòmor per veure Jesús.
-       Jesús li fa el do de sí mateix obrint-se com un ser humà davant de l’altre.
«Tots els qui ho van veure murmuraven contra Jesús» (Lc 19,7) escandalitzats de que s’oferís Vida a qui només mereixia rebuig.
El final del relat desvela l’autèntica missió de Jesús, que hauria de ser exemple d’actuació pels cristians i per l’Església en general: «El Fill de l'home ha vingut a buscar i salvar allò que s'havia perdut» (Lc 19,10)
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada