dissabte, 29 de juny del 2019

JESÚS ÉS EXIGENT, PERÒ NO INTRANSIGENT

Selecció del comentari de l’evangeli (Lc 9,51-62)

L’evangeli d’avui es podria resumir amb el que va escriure Pau: «Crist ens ha alliberat, perquè puguem viure en llibertat».
L'escrit de Pau s'entén, si d'entrada considerem que «la llibertat és el fonament de la persona». Després, perquè «en cap època passada s’havia parlat tant de llibertat com en la nostra, tot  i que en patim una gran carència». I, a més, «perquè Pau parla de llibertat en referència a la Llei; és a dir, de l’alliberament d’allò que ens lliga a falses religiositats».
Cal prendre consciència de que «en nom de Déu s`han comès les majors barbaritats, que la pitjor tirania que ha causat més sofriment al llarg de la història ha estat la religiosa, i que, Jesús mateix es va oposar amb molta més força  a la injustícia religiosa que al imperi romà».
En aquests evangeli, Lluc destaca que Jesús emprèn la pujada a Jerusalem «com una trajectòria espiritual: pujar al Pare a través de la mort».
«Quan es complien els dies en què Jesús havia de ser endut al cel, resolgué de fer camí cap a Jerusalem» (Lc 9 51).  Amb això es resumeix  «la vida i la mort de Jesús» i potser, també «la resurrecció i glorificació». Aquest és el full de ruta que Jesús accepta, «Tal vegada perquè és l’única manera de convèncer als seus que tot el que havia fet i ensenyat, era el correcta».
Pel camí serà rebutjat pels samaritans, als qui Jaume i Joan proposen castigar amb «foc del cel que els consumeixi». (vg. Lc 9,54) Jesús els recrimina. Aquesta no és la voluntat de Déu. «Enfront de la radicalitat» de la crida, l’acceptació per part nostra «sempre posa condicions».
El missatge del Regne «és una oferta d’alliberament». Identificar-se amb el Déu de Jesús implica «identificar-se amb l’altre. I això no sempre ho tenim clar».  
Lluc aprofita per a deixar per escrit algunes de les màximes de Jesús: «El fill de l’home no té on reposar el cap» (Lc 9,58) i següents.
En cap cas Jesús obliga sinó que apel·la «a la disponibilitat» per a respondre a la proposta de «seguiment» que rebem de l’esperit de Jesú.
Selecció i redacció: Salvador Sol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada