diumenge, 1 de juliol del 2018

QUINA SALVACIÓ BUSQUEM EN JESÚS?

Comentari a l’evangeli de Marc (Mc 5,21-43)
Por: Fray Marcos 
L’evangeli d’avui marc el situa després que Jesús ha curat a un endimoniat d’una forma una mica rara, deixant que els esperits malignes entressin dins d’uns porcs que hi havia a la vora i enfurits es precipitessin al llac (cf Mc 5,13).  Després d’això Jesús torna a travessar el llac en direcció a Galilea, i allí es troba novament la multitud que el busca.
Fent aquest camí Jesús fa manifestació del seu poder: primer sobre la naturalesa, calmant la tempesta. Després   sobre aquests esperits contra natura. Avui, el poder sobre la malaltia i sobre la mort. No es pot fer una síntesi més clara, ordenada i progressiva de l’activitat salvadora de Jesús.
En el doble relat d’avui, descobrim un missatge molt profund. Por una banda, la nena i el seu pare són imatges dels sotmesos a la institució. Jaire és un càrrec públic, no estrictament religiós. La dona malalta representa als marginats i exclosos per una interpretació excessivament legalista de la Llei. Aquest simbolisme queda clar pel fer de presentar unes dones anònimes, i pels dotze anys de la dona pateix la malaltia els dotze anys de vida de la nena. Cal saber que dotze és el símbol d’Israel.
Jaire no troba sortida en la religió oficial i busca la salvació en Jesús, un proscrit, rebutjat per les institucions. La decisió és difícil i espera fins l’últim moment per a desobeir els seus caps i anar en busca de Jesús.
La dona malalta, també s’havia gastat la seva fortuna sense trobar la salvació. Tampoc li quedava cap altre sortida, que violà la Llei tocant a Jesús, després d’haver-se gastat tota la seva fortuna, i ser marginada per la religió excloent-la fins a límits avui inimaginables. Però en abdos casos Jesús apel·la no a la Llei (sobretot a la puresa que en el Levític s’exigeix a la dona) sinó a la fe-confiança.
Jesús se sent tocat per una dona que per la seva malaltia tenia prohibit tocar o que la toquessin. La dona ho fa amb molta discreció, per l’esquena, però Jesús és sensible a aquest gest. I pregunta: Qui m’ha tocat?, distingint clarament, el tocament de la dona dels altres tocaments que rep de la gent que té al costat. Ell percep que hi ha algú que busca salvació i confia en aquell que li pot donar el que ni la religió ni la societat li donen. Cal tenir present que si bé és Jesús qui té el poder, és la fe de la dona qui l’activa.
Igual que en la filla de Jaire. Jesús es portador de vida i li diu al cap de la sinagoga en rebre la notícia de la mort de la seva filla: --No tinguis por; tingues només fe (Mc 5,36). Però no hi fa res que la gent de l’entorn es posa a plorar, Jesús segueix la seva missió. Agafa la ma de la noia i li diu: Noia, aixeca’t (Mc 5, 41). Per a Marc, aixecar-se vol dir resurrecció. Contravenint el que la Llei diu expressament Jesús toca un mort, i en comptes de quedar contaminat de mort, comunica vida.
Selecció i redacció: Salvador Sol

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada