divendres, 20 de juliol del 2018

LA GENT ÈS MÉS IMPORTANT QUE UNA PROGRAMACÓ

Comentari a l’evangeli dell diumenge 22 de juliol, Per: Fray Marcos (Mc 6, 30-34)

CONTEXT
Jesús va enviar els apòstols a predicar, de dos en dos i ara han tornat. (recordem l’evangeli del diumenge passat. Entre l’anada i la tornada l’evangeli de Marc hi situa la mort de Joan el Baptista.
Jesús es retira amb ells a un lloc tranquil i apartat potser perquè es relaxin o potser per por a Herodes. Sigui pel motiu que sigui (l’evangelista no ho explica) Jesús vol escoltar als seus enviats, i ho vol fer en el silenci d’un lloc apartat. Aquí, el que és important de ressaltar, és que després de la missió hi ha d’haver un moment de repòs i reflexió. Com feia Jesús quan deixava els seus deixebles i es retirava a reflexionar i pregar, que  per ell era parlar amb el Pare.
EXPLICACIÓ
Sembla ser que la tasca els ha anat prou bé i Jesús vol que s’allunyin de la gent, descansin i s’expliquin les dificultats que han hagut de vèncer. Però en general sembla que els ha anat bé i veien la gent que els ha seguit l’èxit els hi puja al cap i no els deixa situar-se en la postura adequada. Jesús els diu: --Veniu ara vosaltres sols en un lloc despoblat i reposeu una mica. (Mc 6,31). Els ha donat una activitat consistent en apropar-se a la gent, però ara els diu qye se n’apartin i es dediquin a ells mateixos.
No es tracta només de la preocupació pel cansament. Es tracta, sobretot, de que entenguin bé el sentit d’allò que està succeint i no es deixin portar per falsos emmirallaments. Marc repeteix dues vegades «a un lloc despoblat» (Mc 6,31-32) potser insinuant que necessiten un temps de reconversió, per seguir amb la missió, com Jesús va passar al desert.
Ara Jesús pretén pels seus un reflexió calmada, que el faci superar l’estat d’eifòria.
«Però molts ho van saber [els van descobrir]» i «van arribar-hi abans que ells» (Mc 6,33) Els plans de Jesús es van frustrar per una urgència major de la gent que els esperava. L’evangelista parla «d’ells» referint-se als apòstols, formant ja comunitat. Jesús, profundament humà va mostrar la seva divinitat «veié una gran gentada i se’n compadí, perquè eren com ovelles sense pastor, i es posà a instruir-los llargament». Parlar d’ovelles, en la cultura d’aquell temps era habitual, doncs que significa una de les principal fonts d’aliment. Per això Jesús se situa com el pastor que té cura del ramat i intenta evitar que cap d’elles es perdi.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada