divendres, 13 de juliol del 2018

CRIDATS A PREDICAR NO DE PARAULA SINÓ AMB LA VIDA

Comentari a l’evangeli (Mc 6, 7-13)

CONTEXT
A diferència del que llegíem els diumenges anteriors, en que els deixebles veien i escoltaven, ara, segons Marc, els toca actuar; prendran part en la tasca que desenvolupa el  Mestre.
Jesús ha fracassat a la sinagoga del seu propi poble, malgrat que els anuncia la «bona notícia» del Regne. Aquesta experiència de rebuig dels dirigents i dels més propers als seus orígens l’obliguen a canviar d’escenari, de buscar interlocutors que no estiguin malejats per l’ensenyament oficial.
EXPLICACIÓ
Jesús s’arrisca a  enviar el seus deixebles a predicar. Després de «l’elecció» pren la iniciativa «d’enviar-los». La «crida» i la «missió» en l’evangeli de Marc van sempre juntes, no pas per a jutjar el món sinó per ser testimonis del Regne. Massa sovint oblidem que això de ser testimonis  també va per nosaltres.
«Autoritat». Els dotze enviats reben autoritat: «Els donà poder sobre els esperits malignes» (Mc 6.7)És a dir, se’ls atorga una superioritat sobre el mal, no només dels dimonis dels demés sinó que també dels dimonis propis, i de tota ideologia que els impedís comunicar el missatge verdader..
«I els instruïa». Però segons Marc la instrucció anava dirigida més al que no havien de fer que al missatge pròpiament dit.
«--No prengueu res per al camí, fora del bastó: ni pa, ni sarró, ni cap moneda» (Mc 6,8) El bastó i les sandàlies eren imprescindibles en els viatges; el primer ajuda a caminar i pot ser útil per a desbrossar-lo i defensar-se de les feristeles (animalons que ataquen animals i persones, molts freqüents en els terrenys desèrtics). Les sandàlies era el calçat dels pobres, sense sandàlies no es podien fer grans caminades.
El pa era signe de qualsevol aliment, però no van com a mendicants; no porteu bossa, accepteu el que us donin sense acceptar allò que no és necessari en cada moment.
Els diners són el símbol de la seguretat.
No us emporteu dos vestit (ni túniques), com els rics.
Els jueus no s’hostatjaven a la casa dels pagans. Però Jesús els fa veure que qualsevol casa és bona si i ets ben acollit, i que qualsevol aliment és digne per tal d’alimentar-se.
Per tant. no s’han de qüestionar l’allotjament i el menjar, la cosa important és «ser acollit» i acceptar «l’oferiment». En tot cas, Jesús també els deixa clara la possibilitat de ser rebutjats, com li va passar a ell mateix en el seu poble. Els jueus s’espolsaven els peus quan sortien de casa d’un pagà. A partir de Jesús aquest costum s’estendrà a la casa o poble que rebutgi el missatge.
Els deixebles «... se'n van anar i predicaven a la gent que es convertissin. Treien molts dimonis i curaven molts malalts, ungint-los amb oli». (Marc 6,12 i 13) Cal entendre bé això de treure dimonis. Avui treure els dimonis és preocupar-se per les preocupacions dels altres. El signe més clar de que ha arribat el Regne, és la nostra conversió  a acceptar l’ajuda que necesitem i l’ajuda que donem als altres.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada