divendres, 1 de juny del 2018

LA PLENITUD CONSISTEIX EN DEIXAR-SE MENJAR

Per: Fray Marcos – Fe adulta
 Extracta del comentari a l’evamgeli del diumenge, 3 de juny
 (Mc 14, 12-16 y 22-26)

Estem davant del sagrament més important de la nostra religió, d’allò que és essencial. Amb l’eucaristia fem present en nosaltres tot el que significa Jesús lliurant totalment la seva vida.

Comencem per dir que no s’ha d’anar a missa per obligació, sense participar-hi  i, sense que la seva assistència canviï gens ni mica la nostra actitud davant de la vida.

La missa és un sagrament, i els sagraments són la unió d’un signe amb una realitat significada que no s’esdevé si no tenim la ment desperta, disposada a participar d’un fet transcendent. En la missa no hi ha ni «magia» ni «folklore».

El que potser no tenim clar és que l’eucaristia la celebra tota la comunitat reunida, No és només un ritual extern que celebra el sacerdot amb la nostra presència, potser pensant que no fer-ho incorrem en pecat. El pecat, en tot cas, deu ser participar-hi com espectador, no com actor.

Si a la missa es produeix la transformació del pa i en el cos i la sang de Jsés no és pas perquè el sacerdot tingui poders especials per a fer un miracle. No entendre això voldria dir que estem incapacitats per entendre el verdader significat del sagrament. En la missa s’acompleix d’una manera especial allò que va dir Jesús: «on n'hi ha dos o tres de reunits en el meu nom, jo sóc allí enmig d'ells». (Mt 18,20) També va dir: «Feu això, que és el meu memorial» (Lc 22,19) Aquest «feu» no va adreçat només al clergat (al celebrant) sinó a tota la comunitat reunida per a fer present Jesús.

L’essència del signe eucarístic consisteix en que el pa sigui «partit i repartit», perquè Jesús s’identifica amb aquest gest i es fa presència real.   

Igualment passa amb el vi quan és «compartit per ser begut». Jesús va dir: aquesta les la meva sang. La sang pels jueus era la mateixa vida, i per això l’essència del signe és compartir; compartir l’AMOR de Déu representat per Jesús..

Aquest és el sentit profund del Corpus Christi.
(Selecció i redacció: Salvador Sol)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada