diumenge, 18 de març del 2018

NO TANQUEM ELS ULLS AL SOFRIMENT DELS ALTRES

Fragments de comentaris a l’evangeli d’avui (Jn 12,20-33)

A l’Evangeli avui hi ha trobem frases «radicals i desafiants»;

-       «Us ho ben asseguro: si el gra de blat, quan cau a la terra, no mor, queda ell tot sol, però si mor, dóna molt de fruit». (Jn 12,24)
«La idea de Jesús és clara». Es referix a ell mateix. «la seva mort, lluny de ser un fracàs, serà precisament la que donarà fecunditat a tota la seva vida». 
Perquè:
-         «No es pot engendrar vida sense donar la pròpia».
-         «No és possible ajudar a viure si hom no està disposat a desvires pels altres».
-         «Ningú contribueix eficaçment a un món més just i més humà vivint enganxat i esclau del seu propi benestar, egoista».
-         «Ningú treballa seriosament pel Regne de Déu i la seva justícia si no està disposat a assumir-la»
A la vida «hi ha sofriments» i cal saber renunciar al benestar si aquells es presenten. «S'han d'assumir les circumstàcies adverses, si volem que la nostra vida sigui creativa i fecunda».
I si volem alleugí «el sofriment dels altres».
«Els oprimits i afligits» del món volen saber si hi ha algú que s’interessa pel seu dolor» i, estan disposats a «compartir-lo; Déu Pare no vol que els seus fills pateixin». (cf Josep Llunell. Les homilies a sant Felip Neri).  

...
Avui Jesús ens parla del blat. Del gra de blat que «si mort engendra vida» referint-se a la seva mort Jesús sempre fa referència a coses elementals i quotidianes per explicar els fets més transcendents. «Aquesta vegada [...], el gra de blat és la llavor, , és la Paraula [,,,] és el pa: i, qui en mengi tindrà vida eterna». La metàfora del gra de blat serveix de suport material al «cos de Jesús entregat a la humanitat».

«Jesús s’enfronta al misteri de la seva pròpia mort», i alliçona als deixebles dient-los-hi «que la mort no serà la darrera paraula del Pare [...].El Pare honorarà els qui es fan servidors meus». (cf Santiago Tió, s.j. «Homilies del diumenge» – pregaria.cat)

...
Jesús ens diu que «la Vida només es pot assolir després d’haver acceptat la mort».

La narració d’uns grecs que volen veure Jesús es una clara referència «als jueus que el rebutgen».

«Ha arribat l’hora», diu Jesús«No és una hora cronològica sinó d’un Kairós, del moment decisiu de morir a la creu. És l’hora de que es manifesti la glòria-amor de Déu [...] en el lliurament d’aquest Home que s'emtrega totalment a la voluntat del Pare». (cf Fray Marcos – Evangelio y comentarios –Fe adulta)
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada