divendres, 23 de març del 2018

IDENTIFICAT AMB LES VÍCTIMES


Comentari de J.A.Pagola
Altres comentaris:
Avui, Diumenge de Rams, es llegeix tot el relat a la passió de Jesús escrit per Marc, que per la seva llargada no reprodueixo. Però no m’estic de seleccionar algun comentari en relació al mateix.  

Pel teòleg José Luís Sicre, Jesús ha guanyat als seus adversaris: escribes i fariseus en la interpretació de la Llei, però ara s’enfronta al poder  religiós i polític «que decideixen guanyar-lo en el terreny físic». (Mc 14,1) Jesús sap que serà condemnat a mort.,«Judes Iscariot, un dels Dotze, se n'anà a trobar els grans sacerdots per entregar-los Jesús». (Mc 14,10) Sap que els deixebles es dispersaran: «Llavors Jesús els digué: --Tots fallareu, perquè diu l'Escriptura: Mataré el pastor, i les ovelles es dispersaran. Però després de la meva resurrecció aniré davant vostre a Galilea. ((Mc 14,27-28) Jesús té consciència del final «i està trist». Però deixa el pa i el vi com el seu cos i la seva sang per estar sempre amb tots nosaltres.

Però qui era Jesús?. El summe sacerdot li pregunta si és el Messies (Mc 14,61), Pilat, si és el rei dels jueus (Mc 15.2), Els summa sacerdots i els escribes posen com a condició per a creure en ell, que baixi de la creu (Mc  15,31-32), el centurió reconeix que és el fill de Déu, quan Jesús ja és mort (Mc 15,39)

En la predicació (Kerigma),,Pau és el primer que de «forma personal i afectiva»  s’implica en la seva mort:  «Jo, en virtut de la Llei, vaig morir a la Llei a fi de viure per a Déu. Estic crucificat amb Crist. Ja no sóc jo qui visc; és Crist qui viu en mi. La meva vida terrenal, la visc gràcies a la fe en el Fill de Déu, que em va estimar i es va entregar ell mateix per mi (Ga 2,19,20) (Evangelio y comentarios – Fe adulta)




Per la seva banda, Fray Marcos escriu: Jesús «és sens dubta el sagrament més important de la nostra religió. Però si tornés avui i assistís a les nostres misses, sentiria la mateixa indignació que experimentà al veure el tripijoc dels sacerdots del temple. I és que seguim oblidant allò que és essencial, que és fer present en nosaltres tot el que va significar Jesús amb la seva vida de lliurament als altres. 
Antonio de Mello, (explicat per Fray Marcos) ho compara a «un home primitiu que va descobrir la manera de fer foc. I va ensenyar als de la tribu, a encendre’l i utilitzant-lo. Després va anar a la tribu més propera i va fer el mateix. Tots quedaven meravellats en veure aparèixer el foc. Després d’ajudar-los va marxar. Al cap d¡un temps va tornar per veure el progrés que havien obtingut amb el foc i es va trobar amb unes construccions meravelloses i altars molt adornats. Al preguntar-los pel foc, li van ensenyar una capseta d’or dient-li és aquí dins. I va veure que cada dia anaven a adorar aquell foc, i va veure unes pedres precioses que servien per encendre’l, però després el tancaven a la capseta.  Fora d’aquest ritual no va veure foc enlloc, el foc no els servia per a res...»
«Pels que ho puguin entendre sobren els comentaris», afirma Fray Marcos. (Evangelio y comentarios – Fe adulta). 
Selecció i redacció: Salvador Sol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada