dissabte, 20 de gener del 2018

FIAR-SE DE JESÚS

Comentari a l’evangeli d’avui (Mc 1,14-20)
«Immediatament deixaren les xarxes i el van seguir». (Mc 1,18). Jesús busca seguidors que l’acompanyin en la seva obra messiànica «de salvació».    
«Després que Joan fou empresonat». Quan Joan surt de l’escena arriba el temps de Jesús. Amb aquesta precisió, «l’evangelista vol deixar clar que Jesús ve a continuar la tasca iniciada per Joan, però a la vegada, també en vol deixar clares les diferències» entre la predicació de l’un i l’altre.
Marc no pretén pas fer una narració cronològica. Si fos així entraria en contradicció amb l’evangelista Joan, que diu: que Jesús, a la regió de Judea, «batejava, al mateix temps que el Baptista». I, destaca: «Això va esdevenir abans de que Joan fos empresonat».
El fet important és que, abans o després, responent a la veu del Pare «Jesús va arribar a Galilea per començar la seva predicació, lluny de les autoritats oficials i religioses, lluny de Jerusalem i el temple [...]. Galilea era una zona fronterera i estava habitada per molts gentils», (considerats pagans). A Galilea es va proclamar, per primera vegada, «la bona notícia» que venia de Déu. I, a diferència de Joan, Jesús no espera que la gent s’hi apropi, és ell que va en busca de la gent.   
«S'ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova». El «Cronos» i el «Kairos» han arribat al punt d’encontre: l’A.T. deixa pas al Nou.
«El Regne de Déu és la clau per a comprendre tota la predicació de Jesús». El Regne és aquell espai «en el que Déu es fa present entre nosaltres».
«Jesús va ser el primer que va fer present aquest Regne, establint relacions amb els demés basades en l’amor, el lliurament, l’empatia verdadera i la compassió; va fer present el Regne estimant»  . 
«Convertiu-vos», és la proposta de Joan. Però no es tracta només de «sortir d’una situació de pecat», sinó «d’una manera nova de veure la realitat, d’adquirir una nova actitud», de no deixar-se portar per la rutina.
La «crida» implica als deixebles que «canviïn el rumb, de mentalitat, (metanoia): que deixen la barca, que deixen el pare i el segueixen a ell».
Canviar és acceptar que la «bona notícia, és bona per a mi [...]. Si la bona notícia que Jesús predica, ve de part de Déu, li podem fer confiança plena».
Simó i Andreu, que eren pescadors van seguir Jesús de forma incondicional, «es van fiar d’ell, i van compartir amb ell la seva forma de vida».
És una dada significativa que «des del inici de la seva vida pública, Jesús tingui seguidors disposats a compartir amb ell la manera d’entendre la vida». No li fa res que siguin pocs «els qui el segueixen». Ell sempre estarà a prop. Així ho explica Mateu (Mt 18,20: «On n’hi ha dos o tres de reunits en el meu nom, jo sóc allí enmig d’ells». (Cf. Fray Marcos. Evangelio y comentariss – Fe adulta).

Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada