diumenge, 10 de desembre del 2017

DÉU ENS ESPERA

Comentaris sobre l’evangeli d’avui. (Mc 1,1-8)

Consol  
És una evidència: «ratonegeu-m’ho obertament, que per a alguns, la vida pesa molt». Per això Elies ens transmet l’encàrrec: «Consoleu el meu poble!! Un encàrrec, ple de responsabilitat […]. Ens atrevim a assumir-lo, personal i comunitàriament?
«Parleu-li al cor per tal que acaroni i intueixi el que serà».  «Que li entrin ben endins […] les raons per l’esperança»..
«El Déu de Jesús és el Déu de la vida. El qui porta a coll els petits. El qui cuida els cansats».
«Potser sigui, avui, aquesta, una de les primeres missions dels cristians».
Confiança
Però cal saber esperar en el temps de Déu. «A voltes al restar adormits en diem esperar [i en d’altres moments] senzillament no suportem esperar».
Per això el sl segon encàrrec d’avui, és: «Espereu tot espenyen la historia […] treballant per a fer possible» que la bona noticia arribi a la seva plenitud. «Perquè arribarà. Segur, Confiem en la promesa del Senyor».. .  .
Bona nova
«Comença l’Evangeli de Jesucrist» amb l’escrit de Marc. «Comença la Bona Notícia de Jesús».
Un evangeli que recomença novament «ara i aquí». Que cal viure’l «cada dia». «Encara [hi ha molt] per fer» perquè s’estableixi definitivament «el Regne».
Aquest és el «Tercer encàrrec: preparar camins i abaixar turons inaccessibles». Comunicant la varietat i «en veritat […]. No pugem a la parra. Baixem ran de terra» assumint els problemes diaris. «El Regne és concret», i cal construir-lo des de les «realitats i fets concrets […], amb la nostra acció de cada dia».
«Preparar camins al Senyor. Perquè ve. Està venint. Cal que ens trobi en el camí». (Vg. Josep Miquel Esteban, sj. Homilies dominicals-pregaria.cat)

Ser profeta
L’evangeli avui ens parla «de l’actitud dels vigilants: els profetes».
«El profeta és la figura clau d’aquest temps d’advent [...]. El que diu allò que Déu li inspira». Per això «profeta és tot aquell que viu despert, amb els ulls ben oberts».
«La principal característica del profeta és precisament la seva inserció en el poble i la seva preocupació per la sort dels més humils [...], denunciant la injustícia,i condemnat sense pal·liatius tota classe d’opressió».
No al triumfalisme
E«l segon Isaïes anuncia un evangeli (la bona noticia)» a un poble desterrat, . que «havia acabat amb una teologia triomfalista que invitava restar adormit en sentir-se poble escollit».
L’evangeli de Marc, com el de Joan, comença amb la paraula grega “arje” que traduïm per: “En aquell temps”». Però «"Arje" significa també origen i fonament; és a dir, allò que ha estat la causa de que sorgeixi una altra cosa».
En aquest sentit, l’evangeli descriu «l’origen de la bona notícia de Jesús, l’Ungit, Fill de Déu»
A diferència dels evangelis de Mateu i Lluc que parlen de la infància de Jesús, , el de Marc va directament a situar «Joan el Baptista com l’últim gran profeta. Joan és un personatge clau en l’advent», perquè prepara «els camins del Senyor».  
«"Prepareu el camí al Senyor". és el crit que resumeix millor l’esperit de l’’Advent».
«Joan predica que Déu arriba a nosaltres, a través de Jesús, perquè freqüentment nosaltres ens allunyem de Déu». I ens diu que ell bateja amb aigua, però ja està venint el qui batejarà amb l’Esperit «perquè esta amarat de l’Esperit de Déu i ens el transmet al llarg dels segles»..(Vg Fray Marcos. Evangelios y comentarios - Fe adulta)

http://www.feadulta.com/es/buscadoravanzado/item/567-se-necesitan-profetas.html
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada