dissabte, 9 de desembre del 2023

 SE NECESITAN PROFETAS *

Resum lliure del comentari (Mc 1,1-8) escrit per Fray Marcos - Fe adulta.

INTRODUCCIÓ

Els profetes es van mantenir en actitud de vetlla, tal i com recomanava l'evangeli del diumenge passat. El profetes, des de la talaia de persones realitzades, descobrien l'arribada de la catàstrofe i de la felicitat.

Els profetes són, a la vegda, vigilants i pregoners de successos que veuen venir.

El profeta és la figura clau d'aquest temps d'advent. No pensem que siguin éssers humans allunyats dels altres. Són gent que s'adona del futur perquè escolten la veu de Déu que els va indicant el que han de dir.

Profeta és tot aquell que està despert i viu amb els ulls ben oberts.

La principal característica del profeta és que vivint entre la gent del poble es preocupa de la sort dels més humils. Per això, el seu objectiu principal és, i ha estat sempre, denunciar la injustícia, la condemna sense pal·liatius de tota classe d'opressió.

El profeta verdader seria aquell que ha arribat a una experiència del seu ésser autèntic i es manté fidel a aquesta experiència i ajuda als altres a descobrir el camí que porta a l'autèntica humanitat.

El fals profeta, seria aquell que condueix l'home a un major egoisme. El problema rau en que allò que és ser verdaderament humà només es pot descobrir si s'és verdaderament humà. Per això no hi ha forma de distingir el fals del verdader mentre que no es tingui una mínima experiència del que és ser humà.



EXPLICACIÓ

La primera paraula de l'eangeli de Marc, és: «Comença l'evangeli de Jesús, el Messies, Fill de Déu.» (Mc 1,1) En grec és «arie» que no només significa el principi d'un text, sinó quelcom molt més profund. Significa origen i fonament. És a dir, allò que ha estat la causa d'un succés.

Marc comença així el seu «euanggelion» perquè ens vol dir que tot el que fa referència a Jesús és Bona Notícia. .

A l'evangeli de Marc no es parla de l'inf'ància de Jesús. Per això aquestes festes es llegiran textos de Mateu i Lluc, que són relats teològics que es van anar elaborant els primers anys del cristianisme, sense fonament històric.

Marc comença amb el Baptista, que és un personatge clau de l'Advent, perquè es tracte de l'últim dels profetes (profetisme) de l'AT.

Joan anuncia Jesús i és protagonista del seu naixement en l'Esperit (baptisme). Així és com Jesús comença a manifestar el que és.

La no sabem res de la relació entre Joan i Jesús. Però sí sabem, hi ha dades històriques extra bíbliques, que parlen del baptisme de Jesús per part de Joan.

«Prepareu el camí del Senyor, aplaneu les seves rutes.» (Mc 1,) Aquest crit de Joan és el millor resum de l'esperit d'Advent. Déu ens ve a través de Jesús. De manera que si Déu no arriba a nosaltres és perquè nosaltres li ho impedim amb la nostra actitud vital. que ens orienta en altres direccions. Ell ve, però nosaltres no hi anem.

*.- Veure comentari de l'evangeli: https://www.feadulta.com › 3...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada