dissabte, 25 de març del 2023

 EL DOBLE SENTIDO DE VIDA Y MUERTE*

Apunts de reflexió extrets del comentari a l’evangeli (Jn 11,1-45) escrit per Fray Marcos – Fe adulta


Estem al final de la Quaresma i a punt d’entrar en els esdeveniments de la passió i mort de Jesús, i l’evangeli ens planteja la qüestió difícil de dilucidar sobre la vida i la mort.

En el relat d’avui tot és simbòlic. Els tres germans representen la nova comunitat. Jesús està totalment integrat en aquest grup pel seu amor per cada un d’ells. Són membres d’una comunitat que es preocupa per la salut d’un altre.

La falta de lògica del relat ens obliga a sortir de la literalitat. Si Jesús hagués volgut salvar la vida biològica de Llàtzer, hauria anat immediatament a curar-lo. Però la intenció no és curar la malaltia de Llàtzer, sinó manifestar la Vida que hi ha en ell.

Seguir preguntant-se si Llàtzer va ressuscitar físicament, o no, és situar-se al costat dels morts, seguir preocupats, només, per la vida biològica.

L’alternativa no és tornar a aquesta vida biològica, sinó anar a la Vida definitiva com a continuació d’aquesta.

Jesús va més enllà de la «resurrecció de l’últim dia» en el que Marta manifesta creure. Ell no ve a prolongar la vida física, sinó a comunicar Vida transcendent; la mateixa Vida de Déu que ell posseeix per l’Esperit, i de la que pot disposar (vg Jn 5,26). Una Vida que renova la vida que acaba, i que per entendre’ns li donem el nom de resurrecció. És el «néixer de nou», que diu Jesús a Nicodem, en un altre moment del mateix evangeli de Joan, indicant-li que no cal morir físicament per aconseguir aquesta Vida.

Però, perquè aquesta Vida arribi a l’home és condició imprescindible una adhesió a Jesús, i que aquest li concedeixi el do de l’Esperit-Vida; el naixement a una nova Vida que se situa més ençà i més enllà de la mort física.

El terme «resurrecció» només expressa la seva relació amb la vida biològica que ja s’ha acabat. Com es diu a (Jn 5,24): «Us ben asseguro que els qui escolten la meva paraula i creuen en el qui m'ha enviat, tenen vida eterna.»

Això no vol dir que només posseiran vida eterna els que coneixen i segueixen Jesús. El que vol dir és que: tots aquells que tenen una actitud com la que va tenir Jesús en la seva vida terrena participen d’aquesta Vida, encara que no hagin conegut Jesús.

Ningú pot quedar dispensat de la mort biològica, ni el mateix Jesús. La invitació que fa a Nicodem de nèixer de nou, fa referència a morir primer a tot allò que creiem que som, a l’ego. Aquesta és la clau del missatge de Jesús.

Quan Jesús ordena: «Retireu la llosa», està dient: el sepulcre és pels que no tenen fe, i a la vegada, no creeu com Marta, en la «resurrecció de l’últim dia». L’evangelista ens està dient que l’últim dia és el día de la mort de Jesús, en que, amb el do de l’Esperit, es completa la creació de l’home. Aquesta és la fe que Jesús espera de Marta, i de nosaltres.

*.- Veure l’original: https://www.feadulta.com › 3...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada