dissabte, 8 d’abril del 2023

 

JESÚS ALCANZÓ LA VIDA YA ANTES DE MORIR*

Punts de reflexió extrets del comentari dels evangelis de Pasqua, escrits per Fray Marcos – Fe adulta



Vetlla Pasqual, Lc 24, 01-12

A la litúrgia de la Vetlla Pasqual s’ajunten el foc i l’aigua, per a celebrar la Vida. L’aigua i el foc són dos elements indispensables per la vida biològica, i el millor símbol per ajudar-nos a entendre la Vida transcendent.

Les realitats transcendents no es poden captar pels sentits. Necessitem signes que ens provoquin la presència d’una realitat que és eterna.

El record del nostre baptisme rememora les paraules de Jesús, quan diu a Nicodem que cal tornar a néixer de l’aigua i de l’Esperit.

Joan ens diu, en el pròleg del seu evangeli: «En la Paraula hi havia vida, i la vida era la llum dels homes». La Vida i la llum manifestada en la humanitat de Jesús, que ens va obrir el camí de la plenitud a la que ell va arribar, en tant que home. Una Vida a la que tots podem accedir; la Vida definitiva, perquè és la vida de Déu.

El terme «resurrecció» no és aplicable a la vida biològica. El que hi ha de Déu en Jesús no es pot descobrir a través d’alguna demostració lògica. El que és divi no és objecta de raó.

Pels apòstols, i per nosaltres, creure que Jesús ens està donant Vida, només pot ser fruit d’una experiència interior, mística.

Creure en la resurrecció exigeix haver passat de la mort a la vida. Això és, recordar que el nostre baptisme va significar: morir a allò que és terrenal i caduc: l’egoisme, i néixer (=ressuscitar) a la Vida verdadera, la divina.



Diumenge de Pasqua, Jn 20, 01-09

«Si Crist no ha ressuscitat, és vana la nostra fe», va escriure sant Pau. Però compta amb el condicional (si), perquè la resurrecció de Jesús, després de mort, va ser un fet. Tot i que ja havia ressuscitat mentre vivia, en haver assolit la Vida, vivint la vida de Déu.

La mort de Jesús és un fet històric, mentre que la resurrecció és un fet teològic, no demostrable científicament. La resurrecció es realitza en un altre pla de la història. Per arribar a entendre la resurrecció s’ha d’anar per un altre camí.

Parlar de mort i de vida en un context religiós, té un sentit analògic, no biològic. De cap de les maneres hem d’entendre la resurrecció com l’animació d’un cadàver. Això forma part de l’antropologia grega (ànima-cos) però res a veure amb el concepte jueu d’«ésser humà.»

Què va passar amb Jesús després de la seva mort? Doncs res, absolutament res. La trajectòria històrica de Jesús va acabar en el moment de la seva mort. Va ser als apòstols a qui el va succeir un fet molt important.

Després de la mort del Mestre van arribar a l’experiència pasqual. Van descobrir, no pas per raonaments, sinó per vivència, que Jesús seguía viu i els comunicava Vida. Això és el que van comunicar als altres, emprant el llenguatge humà del seu temps, incapaç d’explicar fets transcendents.

Per entendre la festa de la Pasqua s’ha d’anar més enllà del biològic. No hi pot haver Vida sense la mort prèvia. «Si el gra de blat no cau a terra i mor, queda estèril, peró si mor, dona molt de fruit».

Anar més enllà de la biologia, ens fa valorar la Vida per sobre de la vida. Una Vida a la que tots hi estem cridats. És aquella que Jesús indica a la samaritana: qui beu d’aquesta aigua no tindrà mai més set. I a Nicodem, li diu: cal néixer de nou. «El que neix de la carn és carn, però el que neix de l’esperit és Esperit.»

Jesús va afirmar: El Pare viu i jo visc pel Pare, de la mateixa manera que qui em menja, (el que m’assimila), viurà per mí. «Jo sóc la resurrecció i la vida», «el que creu en mi encara que mori, viurà,»

Ho creiem això? Aleshores, què ens importa tota la resta?

Jesús, abans de morir, havia aconseguit, com a home, la plenitud de Vida en Déu, perquè havia mort a tot el que és terrenal, al seu egoisme, i s’havia lliurat totalment als altres, després d’haver descobert que aquesta era la meta de l’ésser humà, que aquest era el camí per arribar a fer present el diví. Això va ser possible perquè Jesús havia experimentat a Déu com a Do absolut i total.

*.- Veure l’original: https://www.feadulta.com › 3...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada