dissabte, 26 de novembre del 2022

ESTAR EN VELA PARA VIVIR LO QUE SOMOS*

Reflexions sobre l’evangeli (Lc 24. 37-44) extretes del comentari escrit per: Enrique Martínez Lozano – Fe adulta


El fragment d’evangeli d’avui fa referència a Noè, per dir que els qui aleshores «menjaven i bevien, i es casaven…» no es van adonar que els venia el diluvi, fins que el van tenir a sobre.  D’aquí l’«urgència» d’estar «vigilant», d’estar preparats,perquè «el Fill de l’home està venint i només estant en vetlla ens adonarem de la seva arribada»

És tracta d’una lectura mítica (literalista), la «vinguda» s’entenia com allò que havia de succeir en un futur més o menys proper, i comportaria un judici.

Jesús, quan parla del «fill de l’home», sembla referir-se a si mateix, en el sentit de «l’home realitzat». I és d’aquest de qui es diu que està venint.

Així que l’expressió «fill de l’home», en tant que «realitza’t», seria, senzillament, una altre manera d’anomenar la nostra verdadera identitat: cada persona humana és ja un ésser realitzat, però sense haver arribat encara a prendre’n consciència. I és per això que seguim ignorant la nostra verdadera condició, el nostre Jo autèntic.

En aquest sentit, «fill de l’home» i «ego» serien conceptes oposats.

Sovint tenim una imatge de nosaltres mateixos  com d’«estar necessitats» de coses que busquem «fora», per a satisfer, suposadament el nostre ego, que no queda mai satisfet.

Per aquesta dinàmica de insatisfacció permanent, ens sentim freqüentment dispersos com aquells que «menjaven i bevien i es casaven…», sense adonar-nos de la importància que significa per la nostra vida, el que està venint constantment.

Necessitem, segons Jesús, «estar en vetlla». Això és: «intratenir-nos», pouar dins nostra, estimar-nos. Viure en l’atenció o en la consciència de «qui som», del «que fem» i del que esperem.

El savi hindú,religiós, Mádhava Vidiarania (s.XIV) afirmava: «El coneixement  del Jo ens porta a identificar-nos amb els altres d’una manera tant intensa com un ho fa amb el seu propi cos.»

Pau i bé – CSXXIG – Publicacions: http://cristiansxxigracia.blogspot.com

* Veure original: https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/383-mateo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada