diumenge, 4 de desembre del 2022

CONVERTIRNOS ES CAMBIAR UNA META POR OTRA MEJOR*

Reflexions extretes del comentari de l'evangeli (Mt 03, 01-12) escrit per: Fray Marcos - Fe adulta.


Segon diumenge d’Advent, els profetes Isaïes i Joan Baptista ens diuen que hem de canviar.

El profeta sempre busca en el seu interior, i s’adona, de les mancances que ha de corregir si vol ser autèntic.

El profeta és un explorador de l’ànima humana que té la valentia d’advertir als altres allò que ell veu. En això consisteix la revelació. Déu es revela sempre a tots; però només alguns el veuen.

Els temps messiànics arribaran quan les ciències humanes no tinguin l’última paraula, i la norma última sigui «la ciència del Senyor». Avui sabem que aquesta saviesa de Déu està en el més pregon de l’ésser, i és on l’hem de descobrir.

La lectura d’aquest evangeli ens diu que del vell naixerà quelcom nou. La Vida és més resistent del que normalment imaginem. En el més pregon de tot ésser humà sempre i queda una brasa, un caliu, que es pot avivar en qualsevol instant. Aquest és el punt de partida per assolir el nou; el canvi verdader, la conversió.

Aquest evangeli s’ha de llegir amb calma perquè ens ofereix molts elements de reflexió. Però passa que l’hem escoltat tantes vegades, que és casi impossible que ens mogui a cap examen sobre el rumb de la nostra vida. Tot i que Pau ja ens adverteix: «que l’Escriptura la tenim pel nostre ensenyament.»

«En aquells dies», diu l’evangelista --per situar el fet en un temps i en un lloc--. Jesús inicia la seva predicació única. I ho feia de la ma de l’únic  profeta que s’havia presentat a Israel després de tres-cents anys de no haver-ni hagut cap.

«En el desert». La nova realitat s’anuncia lluny de les institucions i el temple. La predicació de Jesús té poc a veure amb la religiositat oficial, que s’havia distanciat del Déu verdader.

«Convertiu-vos, perquè el regne de Déu és a prop». Jesús dirà el mateix quan comenci la seva predicació. Una coincidència, per destacar que els dos prediquen la necessitat del canvi si de debò volen seguir Déu.

Convertir-se no és renunciar a res ni fer penitència. Convertir-se, en llenguatge bíblic, és canviar de manera de viure. Convertir-se és elegir el que és millor per a mi. Per tant, no comporta cap renuncia, però si, saber discernir allò que és bo.

Pels primers cristians, la figura de Joan respon a les expectatives d’Isaïes. És aquell que després d’Elies torna a preparar els temps messiànics, amb un missatge nu i sense adornaments, esperit pur, essència pura. Al contrari del que feien els fariseus i saduceus.

Joan és un inconformista que no s’emmotlla en res de la manera religiosa de viure de la gent normal. Ni menja ni vesteix ni viu, ni dona culte a Déu com els altres.

Curiosament demana als fariseus –coneixedors i complidors de totes les normes i preceptes--. i als saduceus –alt clergat i aristocràcia--,.la necessitat del canvi. Perquè el seu model de religió feia compatible un compliment escrupolós de la Llei, amb una indiferència i fins i tot menyspreu dels altres, absolutament contrari a la voluntat de Déu.

No ens enganyem, passar-se el dia al temple no garanteix el servei a Déu ni l’amor als homes. la fidelitat  a Déu exigeix fidelitat a l’home.

Pau i bé – CSXXIG – Publicacions: http://cristiansxxigracia.blogspot.com

* Veure original: https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/383-mateo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada