diumenge, 18 de desembre del 2022

LA ANUNCIACIÓN DE JOSÉ*

Reflexions sobre l’evangeli (Mt 1,18-24) extretes del comentari escrit per: Fray Marcos – Fe adulta

 

Estem en el centre del misteri de l’Encarnació. I aquesta és la gran pregunta: Qui és aquest Jesús, que segons Mateu i Lluc neix a Betlem?

La resposta la trobem en l’evangeli que predica Pau, en el que distingeix clarament entre carn i esperit: «L’evangeli, que Déu ja havia promès pels seus profetes en les Escriptures santes, es refereix al seu Fill, descendent de David pel que fa al llinatge humà, però, per obra de l'Esperit Sant entronitzat com a Fill poderós de Déu en virtut de la seva resurrecció d'entre els morts. » (Rm 1,2-4.BCI)

El mateix Jesús li diu a Nicodem: «T'ho ben asseguro: ningú no pot entrar al Regne de Déu si no neix de l'aigua i de l'Esperit. De la carn en neix carn, de l'Esperit en neix Esperit.» (Jn 3,5-6.BCI).

Pau considera normal la procedència de la humanitat de Jesús, però deixa molt clar que el més important és el que hi ha en ell de diví, de superioritat respecta l’AT; i això, sense cap mena de dubta, ha nascut de l’Esperit.

Va ser després de l’experiència pasqual, quan els primers cristians van intentar explicar qui era Jesús. més enllà de la seva figura humana. Els evangelis de la infància de Mateu i Lluc, són narracions teològiques que només pretenen deixar constància de la grandesa del personatge, a la manera com es descriuen a la Bíblia i en les cultures de l’entorn.

Avui, no obstant, l’evangeli ens parla de l’Anunciació a Josep, de la que se’n parla gaire.

Josep, diu l’evangeli, que era «un home just» (Mt 1.19). El que equival a dir, un israelita autèntic. Temorós de Déu i complidor de la Llei. Simbolitza la fidelitat d’Israel.

A Josep, l’àngel li encarrega rebre Maria a casa seva. Això significa que tot israelita ha d’acceptar la novetat, assumint els problemes que comporti, perquè aquesta és la voluntat de Déu.

Maria, per Mateu, simbolitza la nova comunitat, que entre l’Antic i el Nou Testament, té a Jesús com a centre.

L’àngel també li diu a Josep: «Tindràs un fill, i li posaràs el nom de Jesús» (Mt 1,21) Si sabéssim el que significava a l’AT posar el nom a una persona ens adonaríem de la importància que se li dona a Josep en aquest relat. El nom indica què serà la persona a qui se li asigna. Per tant, Josep posarà al fill el nom de Jesús: «perquè ell salvarà dels pecats el seu poble»

 

Pau i bé – CSXXIG – Publicacions: http://cristiansxxigracia.blogspot.com

* Veure original: https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/383-mateo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada