divendres, 6 de març del 2020

ATENDRE EL CRIT DEL PROÏSME

Selecció del comentari a l0evangeli (Mt 17,1-9) escrit per Fray Marcos (Fe adulta)*


Mateu avui ens presenta un Jesús diferent, que es presenta transfigurat davant de tres dels seus deixebles. Diferent, perquè no és aquest l’estil de Jesús. Per tant, cal suposar que no es tracta de la crónica d’un succés. sinó d’una manera de fer que s’entengui la seva divinitat, després de l’experiència pasqual..
El més segur és que es tracta d'una teofania, construïda amb elements simbòlics, propis de les teofanies narrades en l'AT. Per tant, com en tot l’Evangeli, no ens hem de fixar tant en el què, sinó en allò que l’evangelista ens vol transmetre.
Per una banda, aquest fragment d’evangeli ens diu, que ja divinitat que elsseus seguidors van descobrir després de la mort de jesús, ja era present en ell quan caminaven amb ell pels camins de Palestina. 
Jesús no va cedir mai a la temptació de buscar una glòria externa i aparatosa que el col·loqués per sobre dels altres, ni que ens presentés un Déu totpoderós, per a poder compartir amb ell aquest poder.
El que hi ha de Déu en Jesús no ens pot entrar pels sentits sinó per la seva manera de ser humà.
L'única glòria de Déu és el seu amor pels homes. I, l'única glòria de l'home-Jesús és manifestar que ell està ja en aquest mateix amor. El do total de si, la mort per amor, és la major glòria de Jesús i la de tot ésser humà.
Pere va caure en la temptació fácil de voler perpetuar la felicitat d’aquell moment de transfiguració: «hi faré tres cabanes» --diu joiós--. Fugir de la realitat per gaudir de privilegis egoistes. S'està bé al costat d’un Jesús gloriós, i oblidar-se de la creu. «No puedo cantar, ni quiero / A ese Jesús del madero, / Sino el que anduvo en la mar». Això va escriure Machado. La nostra concepció religiosa i els nostres prejudicis sobre un Déu de poder, són el major obstacle per a escoltar Jesús.
El relat de la transfiguració està manifestant que als cristians ens queda encara un pas per donar. No es tracta d'acceptar el patiment i la prova com un mitjà per arribar a «la glòria». Es tracta de veure en el lliurament personal per atendre el crit del proïsme, i acceptar el patiment que això suposa, la meta de tot ésser humà.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada