divendres, 21 de febrer del 2020

SAVIESA I COMPASSIÓ

Selecció del comentari de l’evangeli (Mt 5,38-48)*, escrit per Enrique Martínez 


«Sigueu perfectes [=sigueu bons] com ho és el vostre Pare celestial» (Mt 5,48). D’entrada pot sonar estranya aquesta consigna. Sobretot si es té en compta el perill que comporta ser perfeccionista, buscant subterfugis per amagar culpabilitats que un no és capaç d’assumir amb dignitat.
Alguns exegetes interpreten que es tracta d’una invitació a acceptar-se en alló que hi ha de veritat en un mateix. Vist des d’una antropologia humanista, seria com dir: accepta’t amb tots els teus encerts i errors, amb totes les teves qualitats i defectes....
Però no seria estrany que Mateu no es referís a la perfecció, tal com l’entenien els fariseus i han entès molts religiosos al llarg del temps partidaris d’unes pautes de formació, denominades «ideal de perfecció», tant rígides i escrupoloses, que han creat més d’un sentiment de culpabilitat innecessari.
Sobretot si es compara amb l’evangeli de Lluc, en que   la consigna és: «Sigueu misericordiosos [compassius] com ho és el vostre Pare» (Lc 6,36). Aquesta expressió s’ajusta més a la manera de parlar de Jesús i és més coherent amb la resta del text.
La misericòrdia (compassió) constitueix una de les entranyes del missatge evangèlic. No hi ha dubte que Jesús va ser, fonamentalment, un home compassiu i fraternal, fins al punt de identificar-se amb tothom. Especialment amb aquells que passen necessitats. Jesús fa dir al rei que posa a la seva dreta els justos: «tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho fèieu». (Mt 25,40).
La compassió neix de la comprensió. Només quan experimento que «tu ets un altre jo», tindré un sentiment compassiu i les meves accions aniran dirigides a favor teu. I només llavors seré capaç de llegir i  comprendre les paraules de Jesús que recull l’evangeli que estem comentant. Sense aquesta experiència de compassió-comprensió, –sense la saviesa que neix més enllà de la ment-, és impossible estimar l’«enemic», donar la capa a qui et vol prendre la túnica, o no refusar a aquell que et demana ajuda.
No fer-ho així, és convertir el text que hem llegit en un principi moralitzant que no exigeix un canvi de forma de pensar i de viure.
Cal no confondre el que és bo per l’ego i el que és bo per a mi. Tenir consciència de l’altre és descobrir que: el que «jo sóc» només ho sabré quan entengui que «el seu bé sigui el meu bé», perquè hauré assumit que tots els humans som u.
Selecció i redacció: Salvador Sol
*.-  Veure l'evangelihttp://www.cristiansxxigracia.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada