divendres, 28 de febrer del 2020

POSSEIR O SER?

Selecció del comentari a l’evangeli (Mt 4,1-11) escrit per Enrique Martínez Lozano (Fe adulta)*

L’evangeli d’avui ens parla de temptacions; Jesús va ser temptat en l’ego, que és allò que els humans tenim més vulnerable.
La temptació és l’engany. Vivim confonent allò que som i necessitem en allò que ens agradaria ser i posseir, falsificant la nostra verdadera identitat. L’ego ens esclavitza amb necessitats desassenyades, centrades en el ser i el posseir.
L’ego ens duu a aspirar a la fama, a posseir béns, títols i honors, rebre afectes i creure’s  important. I en no poder aconseguir-ho ens sentim frustrats, presoners d’una insatisfacció constant. 
Jesús no només va vèncer les temptacions sinó que a més, va pronunciar paraules plenes de saviesa:  «L’home no viu només de pa; viu de tota paraula que surt de la boca de Déu»; «No temptis el Senyor, el teu Déu»; «Vés-te’n, Satanàs.» «Adora el Senyor, el teu Déu, serveix-lo només a ell».
Només obrint-nos a Déu ens podem alliberar de l’ego. Déu és el fons, la font i el nucli de la nostra realitat; només Ell és la Veritat!.
La poca cosa que som és la nostra identitat més profunda. Així ho va entendre el poeta Jorge Guillen: «Solo ser. Nada más. Y basta. Es la absoluta dicha».
La nostra identitat se salvaguarda quan prenem consciència del temps i l’espai que compartim amb els altres, i ens descobrim no-separats de res ni de ningú. Quan ens comprenem, la nostra vida es transforma. Això és el que ens diu avui l’evangeli, de Jesús. En ell veiem un home lliure, confiat, compassiu, equànime...     
Viure identificat amb l’ego és la insatisfacció permanent. Per contra, acceptant la pròpia identitat ens abriguen la confiança, la serenitat, la pau, l’amor...
Descobrint la identitat de Jesús, ens adonem que no és acumulant, sinó participant, que entrem a formar part del moviment de Vida al que som convidats.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada