divendres, 14 de febrer del 2020

MIRAR DES DEL COR

Selecció del comentari de l’evangeli (Mt 5,17-37) escrit per: Enrique Martínez Lozano 


Avui Mateo ens parla del conflicte que es va plantejar en molts dels components de la seva comunitat: ser seguidors de Jesús i a la vegada, mantener-se fidels al compliment de la llei de Moisès.

Per una banda es diu que: «aquell que deixi de complir un dels manaments més petits [...], serà tingut pel més petit en el Regne del cel» (Mt 5,19)  Tanmateix, més endavant, se’ns diu que el compliment de la llei no és suficient: «Jo us dic que si no sou més justos del que ho són els mestres de la Llei i els fariseus, no entrareu pas al Regne del cel» (Mt 5.20).

Jesús no vol menystenir la Llei. No obstant, afirma que el seu compliment estricte no és suficient. I, en aquest sentit, formula les famoses "antítesi": «Ja sabeu que es va dir...» (Mt 5,21);  «Doncs jo us dic...» (Mt 5,22). Aquesta major exigència sembla una ruptura amb el judausne, però Jesús mateix aclareix: «No us penseu que he vingut a anul·lar els llibres de la Llei o dels Profetes; no he vingut a anul·lar-los sinó a dur-los a la plenitud (Mt 5, 17).

Les primeres comunitats judeocristianes van haver de mantenir l’equilibri entre l’ortodòxia jueva i la bona nova de Jesús. Potser per això Mateu justifica l’abans i el després, no pas en termes de contradicció, sinó, com una proposta d’autenticitat. Aquest doble compliment no els devia resultar fàcil, en el dia a dia dels primers cristians. Això explicaria per què l’evangeli és tant minuciós en assenyalar les diferències entre la llei antiga i les exigències del Regne. No es tracta només de complir amb el que està escrit, sinó de sentir la necessitat de viure en connexió constant amb el millor de nosaltres mateixos, és a dir, viure ancorats en la profunda identitat que compartim amb tot i amb tots.

Només fent-ho així és possible «veure» que el que surti de nosaltres dugui el segell de l’amor, fins i tot en allò més petit. Aquesta forma de «veure» i de viure està per sobre del culte. Per això, en altres moments, Jesús prioritza la reconciliació per sobre de l’ofrena a l’altar.

Per això, quan llegim els insults que es dediquen uns als altres, per internet, gent que tenim per cristians, pensem que les paraules del Mestre, encara no han estat assimilades per alguns dels seus seguidors.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada